ABD’de sağlıkla ilgili en çok duyacağınız kelimelerden bir tanesi antioksidandır. Pek çok yiyecek, içecek ya da destek üründe duyarsınız antioksidan kelimesini. Antioksidanlar konusunda pek çok blog ve yazı ile karşılaşabilirsiniz.  Peki neden bu kadar önemli?  

Vücudumuzun en küçük yapı taşı hücrelerdir.  Hücrelerimizin sağlığı da tüm vücut sağlığımız için çok önemlidir. Hücrelerimize en çok zarar veren etmen ise oksidasyon dediğimiz süreçtir. Her gün oksidasyonu tetikleyen olaylar olur vücudumuzda. Yediklerimiz, içtiklerimiz, hava kirliği ve önemlisi sigara oksidasyona neden olur. 

Oksidayon olduğunda hücreler zarar gördüğü için pek çok  sistemimiz etkilenir.  Kalp damar hastalıklarından, şeker hastalığına ve hatta kansere kadar pek çok hastalıkta oksidasyonun etkilerinden bahsedilmektedir. O zaman nasıl önlem almalıyız?

Özellikle şeker hastalığı olan kişilerin kanlarında fazla bulunan şeker molekülü oksitlenmeye açıktır. Oksitlenen şeker molekülü ise ölümcüldür. Başta damarlar olmak üzere pek çok dokuya zarar verir. 

Oksidasyona karşı antioksidan maddeler kullanarak korunabiliriz. Bu maddeler oksidasyonun neden olduğu zararlı etkileri ortadan kaldırarak vücudumuzu korurlar. Şimdiye kadar pek çok antioksidan tanımlanmıştır. Örneğin A, C ve E vitaminleri, likopen, zeytin yaprağı ekstresi güçlü antioksidanlardır. Bu ürünleri hayatınıza destekleyici olarak kattığınızda oksidasyon sonucu oluşan hasarlara da karşı durabilirsiniz