Ramazan   Müslümanlar ca “On bir ayın sultanı” ve “Şehri Mübarek” (Mübarek Ay) olarak kabul edilir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta yarış yaptıkları özel zamanlardan bir tanesidir. Toplumumuzun çok eski kökenlerinden gelen değerli üç aylardan birisi olduğu gibi aynı zamanda Kuranı Kerim’in nazil olduğu aydır. “Ramazan ayı, doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kuran’ın indirildiği aydır.” İslam’ın yeryüzüne merhaba dediği, yeryüzünü teşrif ettiği bir aydır. Ramazan berekettir. Bolluktur. Yardımlaşmada, dayanışmada, paylaşmada, kaynaşmada bolluktur. İnsanlıkta, Müslümanlıkta bolluktur.

 Ramazan şeytana darlık, Müslümana ferahlıktır. Ramazan bir fırsattır. Oruç tutulan bir ay olarak sadakatin ve fedakarlığın her türlü riya ve yalanın ötesinde maskesiz, makyajsız ortaya çıktığı bir aydır. Ramazan ak ile karanın tamamen ayrıldığı bir aydır. Müslümanlar, Ramazan ayında bir başka huzur bulur. Şeytan bağlanır. Müslümanlar, insanlık adına herkesle yardımlaşır, muhabbet ortamı oluşturur. Allah için bir araya gelen Müslümanlar, selamlaşır, dualaşır, sözleşir ve ayrılırlar.

Bu ay on iki ay içinde ismi Kur’an’da anılan tek aydır. Kuran’ın bu ayda indirilmesi, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi’nin bu ayda olması, İslamın temel ibadetlerinden birisi olan orucun tutulması, teravih kılınması, mukabele okunması, iftar yapılması, sahura kalkılması, itikafa girilmesi ve fıtır sadakasının verilmesi gibi ibadetlerin bu ayda yapılması, İslam dininin dolayısıyla Müslümanların bu aya ayrı bir önem vermesine sebep olmuştur.

Ramazan da geceler ihya edilir. Teravihle, teheccütle, sahurla geceler gündüz olur. Gündüzler, sakinlik, huzur, mutluluk doludur. Gündüzler, sabır, sadakat, fedakarlık doludur. Ramazan bir aydan çok bir mevsimdir. Kendine has manevi bir iklimi olan mevsim olarak insanlığın baharıdır. Yeniden doğuşun, dirilişin başlangıç noktasıdır.

Ramazan ayı bütün hayırları ve bereketleri içerisinde toplamıştır. Ramazan rahmet, mağfiret, şefkat, af, bereket, yardimlasma, empati yapma, ihtiyaç sahibi kardeşin  yaninda olma mevsimidir. Yıl içerisinde kişiye ulaşan her bereket ve hayır, sonsuz olan Ramazan ayının bereket denizinden bir damladır. Bu ayda oluşan birlik, yıl boyunca oluşacak birliğin sebebidir. Bu ayda oluşan tefrika/ayrılık, yıl boyunca oluşacak tefrikanın sebebidir. Ramazan ayının bereketini bir af mevsimi olduğunu kavramak adına birkaç hadisi şerif hatırlatması yerinde olacaktır. Gönüller sultanı efendimiz ramazan hakkında verdiği müjdeler önemini anlamakta yeterli olacaktır.

  Allah o ayda size orucu farz kıldı. O ayda cennet kapıları açılır; cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur. Onda bin aydan hayırlı olan bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi’nin hayrından mahrum kalırsa, her hayırdan mahrum kalmıştır. [Ahmed bin Hanbel) Ramazan ayı aynı zamanda Rasulüllah’ın (s.a.v.) Cebrail’e (a.s.) Kuran’ı arz ettiği aydır. Rasulüllah (s.a.v.) her yıl Ramazan ayında Cibril’e (a.s.) Kur’an’ı arz ederdi. Vefat ettiği yıl iki defa arz etti.

Selman el Farisi’den rivayet edildiğine göre Rasulüllah (s.a.v.) Şaban ayının sonunda hutbede şöyle buyurdu: Ey İnsanlar! Mübarek ayın gölgesi üzerinize düşmüştür. Onda bin aydan hayırlı bir gece vardır. Allah onda (Ramazan ayında) orucu farz kılmış, gece ibadetini de tavsiye etmistir. Kim Ramazan ayında nafile bir ibadet yaparsa, diğer aylarda farz bir ibadeti yapmış gibidir. Kim Ramazan ayında farz bir ibadeti yaparsa, diğer aylarda yetmiş farz ibadeti yapmış gibidir. O sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. O yardımlaşma ayıdır ve o ayda müminin rızkı artar. Kim bir oruçluyu iftar ettirirse bir köle azat etmiş gibi olur ve günahları için de bağışlanma olur. Dediler ki: Ey Allah’ın Rasulü Hepimiz oruçluyu iftar ettirecek bir şey bulamıyoruz? Rasulüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Allah bu sevabı, oruçluya bir yudum süt içirene, bir hurma yedirene veya biraz su ikram edene de verir. Kim bu dünyada bir oruçluyu doyurursa, günahları için bir bağışlanma olur ve Allah kıyamet günü ona benim havuzumdan su içirir, bir daha susamaz nihayet cennete girer. Şu da var ki, ona oruç tutanın ecri gibi vardır. İftar ettirenin sevabından bir şey eksilmezBu ayın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluştur. Kim emri altındakilerin yükünü o ayda hafifletirse, Allah onu cehennemden kurtarır.

Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Rasalüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Ramazan da önceki ümmetlere verilmeyen beş özellik benim ümmetime verildi: Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlu için iftar edinceye kadar melekler istiğfarda bulunur. Allah onlar için her gün cennetini süsler ve (cennete) şöyle der: Kullarımdan sıkıntı ve ezanın gitmesi ve sana gelmesi yakındır. Şeytanların azgınları bağlanır, Ramazanın dışında yaptıklarını yapamazlar. Ramazanın son gecesinde müminler bağışlanır. Denildi ki: Ey Allah’ın Rasulü Bağışlanma günü Kadir Gecesi midir? Rasulüllah (s.a.v.): Hayır fakat amel eden amelini bitirdiği zaman karşılığını eksiksiz alır.

Ebu Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Rasulüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Ramazan ayı gelince semanın kapıları açılır; cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur. Müslim’in yine Ebu Hüreyre’den bir rivayetinde Rahmet kapıları açılır. bir rivayetinde de Cennet kapıları açılır. şeklindedir. Rasulüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Amin, amin, amin. Kendisine denildi ki: Ey Allah’ın elçisi! Sen minbere çıkınca Amin, amin, amin dedin. Rasulüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Cebrail bana, Ramazan ayına yetişip de günahları affolunmayan kişiyi Allah cehenneme girdirsin ve rahmetinden uzaklaştırsın. Amin de dedi. Ben de Amin dedim. Sonra Cebrail: Ana babasına veya onlardan birisine sağlığında kavuşup da onlara iyi davranmadan ölürse Allah onu cehenneme girdirsin ve rahmetinden uzaklaştırsın. Amin de dedi. Ben Amin dedim. Sonra şöyle dedi: Yanında senden söz edilince sana salavat getirmeden ölen kimseyi de Allah cehenneme girdirsin ve rahmetinden uzaklaştırsın. Amin de dedi. Ben Amin dedim.”

  Ey ramazan senin adını mahyalarda görmek, iftarının, sahurunun bereketini yaşamak ne güzel. Şükürler olsun ki yine kavuştuk. Ramazanı Şerifin bütün musluman alemine hayırlı olmasını temenni eder  ferd ferd her filminden daha fazla istifadeyi Rabbimizden niyaz ederiz.