Stres, hepimizin günlük hayatının bir parçası. Stres çok fazla üzerimize geldiğinde, başa çıkmamız da zorlaşmaktadır. Stresimizle başa çıkma yollarını aramazsak, bir süre sonra sağlığımıza ciddi zarar verecek hale gelir. Bu noktada gerçekten hoşumuza giden konularla bir kaç saat harcamak sağlığımızı korumada önemli bir çözüm olabilir. 

Hobilerin stresten uzaklaşmada ve kendimizi rahatlatmada büyük katkıları vardır.

• Hobiler günlük işler arasında bir nefes almanızı sağlar: Günlük hayatın yoğunluğu içerisinde çoğu zaman bir durup nefes almayı unuturuz. Kendimize bir hobi edindiğimizde bu bize hem değişiklik imkanı sağlayacak hem de mutlu edecektir. 

• Hobiler yaratıcılığı artırarak stresi azaltır: Hobiler beynimizin olaylara başka açılardan bakmasını sağlar. Stres yaratan konulardan uzaklaştırarak olaylara farklı çözümler yaratmaya olanak tanır. Stresten uzaklaşmış bir beyin daha yaratıcı olmaktadır.

• Hobiler daha sağlıklı olmamızı sağlar: Hobiler, beynimizle bedenimizin koordine çalışmasına olanak tanıyarak daha sağlıklı olmamızı sağlar. Özellikle spor yapmak, bisiklete binmek ve bahçe işleriyle uğraşmak gibi aktivitelerin kan basıncının düzenlenmesine ve kalp sağlığının iyileştirmesine katkısı olmaktadır.

Sizin için en uygun hobiye karar vermek için şunlar ipuçları olabilir:

• Hobinize ayırabileceğiniz zamanı belirleyin. Zaman konusunda size sıkıştıracak hobiler fazladan stres yaratabilir ya da hiç yapılmayabilir.

• Özellikle bedeninizin sınırlarını zorlayacak hobiler seçmeyin. Sağlığınıza iyi gelecek yerde sağlığınızı tehlikeye atmayın.

• İlgi alanınız olan konularda hobiler seçin. Örneğin kitap okumayı seviyorsanız bir de kitap yazmayı deneyin.

• Yapmaktan hoşlandığınız işlerle ilgili hobiler geliştirin. Bu sayede hobileriniz daha uzun soluklu olur.

Stresten uzaklaşmak için hobi edinmek çok güzel bir çözüm olabilir. Bununla birlikte başka desteklere ihtiyaç duyduğunuzda doğadan da faydalanabilirsiniz. Eczacınıza danışarak rahatlatıcı bitki çayları ve özellikle de kaygı ve endişelerinizle başa çıkabilmek için kişniş yağı desteği alabilirsiniz. 

Kaynaklar:

• Hobbies are good for your health. Healthy Lifestyle. PSG Wealth. www.healthinsite.net

• Embleton L and Starzynski J. Balancing life. Lawpro Magazine 2006; Vol.5 No.2