Güneş hayat kaynağıdır.  Ancak gereğinden fazla maruz kalmak zarar verebilir. Özellikle cildimiz gerekli bakım ve koruma sağlanmazsa güneş ışınlarına karşı oldukça duyarlıdır. Oluşan güneş hasarı ile beraber lekelenmeler görülmeye başlar.

Deri renginin asıl belirleyicisi melanindir. Melanin, melanosit adı verilen deri hücreleri tarafından sentezlenir. Ultraviyole ışınlara maruziyet sonucunda bu hücrelerde melanin pigmenti oluşumu artar. Bu durum aslında zararlı ışınlara karşı vücudumuzun kendisini korumak için bir yanıtıdır. Uzun süreli güneşe maruziyetle sonucunda pigment artışı ile bronzlaşma oluşurken, farklı faktörlerin de eklenmesiyle cilt lekeleri oluşmaya başlar.

Cilt lekelenmelerinin genetik yatkınlık, gebelik, hormonlar ve cilt yaşlanması gibi birçok nedeni olmakla beraber en önemli etken güneş ışınlarına maruziyettir. Bilinenin aksine kışın maruz kaldığımız güneş, yaz güneşinden daha masum değildir.

Güneş lekelerinden korunmanın en temel yolu koruyucu kremlerdir.  Yalnızca yaz aylarında değil, kış aylarında da kullanılmalı ve gün içinde uygulama tekrarlanmalıdır. Öğlen saatlerinde güneşe çıkmamak ve şapka kullanmak da cilt lekelerine karşı alternatif önlemler olabilir.

Oluşan ve özellikle de uzun zamandır bulunan lekelerden kurtulmak zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle öncelikli olarak korunmak, oluşan lekeler için de mümkün olduğunca doğal yöntemler kullanmak tercih edilmelidir.

Cilt sağlığını korumak için mutlaka yeterince nemlendirilmesi ve olabildiğince vitamin, mineral ve Koenzim Q gibi antioksidanlarla içeriden desteklenmesi de fayda sağlayacaktır.

Cildiniz, her mevsimde gerekli özeni hak eder.