Her çağın değişmez değeri altındır,

Her çağın değişmez yatırım aracı altındır,

Her çağın parlayan yıldızı altındır,

Her çağın güvenilen limanı altındır.

         Geçtiğimiz günler bir kez daha gösterdi ki altında panik yapmamak gerek. Geçen haftaya 1745 Ons$ ile başlayan fiyatlar 24 ayarda 389,00 TL’yi görünce panikle çok yükselecek korsuyla alım yapanlar, bugün baktılar ki altın bir miktar geriledi. Daha sakin düşünüp panik yapmadan, acele etmeden yatırım yapmak gerekir.

Bugün itibari ile düşecek mi korsusuyla altınını elinden çıkarıp satış yapanlar, önümüzdeki haftalar altının tekrar yükselişe geçmesiyle karşılaşabilirler. Bütün dünyada para piyasalarında bir kriz algısı beklenmeye başlandı. Petrol fiyatlarının düşmesi, para bolluğu piyasalarda kriz algısı beklentisini oluşturmaya yetti. Altın cephesinde ise alıcı tarafı defansta demiştik, hala da defansta kalmaya devam ediyor. Riske bağlı olarak defansta kalanlar alım yapmaya başlarsa fiyatlar yeniden rekor kırabilir. Hep söylüyoruz altın alımında ve satımında panikle hareket etmemek gerekir.

Altında çok riskli bir dönem başladı. Haftalar hatta aylar bu riskli dönemi devam ettirecek gibi gözüküyor. Gram altın geçen haftaya yükselişle başlamasının ardından 389,00 TL’ye çıktı. Ons Altın son zamanların rekorunu kırmıştı. Rekor yükselişten sonra 24 ayar altın önce 378,00 TL seviyelerini gördü, daha sonrada 373,00 TL seviyelerine geriledi. 1748 Ons$ da seviyeleri test edildi, 24 Ayar Altın da ise 383,00 TL seviyeleri test edildi.

Altında düşüş trendinin başladığını söylemek mümkün değil, biraz daha beklemek gerekiyor. Altın tarafında düşüşlerde 360,00 TL seviyesi olarak görülebilir, direnç seviyesinde 385,00 TL seviyeleri direnç bandı olabilir.

 Bu önümüzdeki günlerde altının sat baskısına da bağlı. Yatırımcı elindeki altını düşüş korkusu ve baskısıyla elinden çıkarabilir. "Ben beklerim, panik yapmam" diyen yatırımcı, bu panik havasında sakin kalıp altınını elinde muhafaza edebilirse karlı çıkar.

Yatırımcı altının düşmesiyle alım fırsatı yakalayabilir. İlerleyen günlerde geri çekilmeleri takip edip geri çekilme pozisyonunda altın yatırımı yapabilir.

Hem doların hem de altının fiyatını belirlemesi, yönünü bulması Koronavirüsün bitmesine bağlı. Virüs Dünya ve Türkiye ekonomisini müthiş etkilediği bir gerçek. Piyasalar hala korkunun ve endişenin pençesinden kendini kurtaramadı.

Hafta başı;

Altının Onsu 1.684 $ ile başladı 1.735 $ seviyelerini gördü.

Dolar: 6.82 TL ile başladı 7.20 TL seviyelerini gördü.

Euro : 7.50 TL ile başladı 7.61 TL seviyelerini gördü.

24 Ayar Altın 375,00 TL ile başladı 388,00 TL seviyelerini gördü.

Hafta ortası ;     

              Ons   : 1.680 $

              Dolar : 7.13 TL

              Euro  : 7.61 TL

24 Ayar Altın  : 379,95 TL olarak piyasalara yansıdı.

Gün itibari ile ; 

            Ons    : 1.698 $

             Dolar :  7.00 TL

             Euro  :  7.60 TL

 24 Ayar Altın :  382,25 TL olarak piyasalara yansıdı.

Petrol fiyatları altını ne derece etkiler?

Petrol krizi yaşanır mı?

Dünya piyasalarında daha önce yaşanan müthiş petrol krizleri tekrar yaşanır mı? Petrol şoku yaşanır mı?

Son günlere baktığımızda Dünya'nın daha önce yaşadığı petrol krizleri yaşanmayacak gibi ve daha önce dünyanın yaşadığı şokta yaşanmayacak gibi. Petrol fiyatlarına piyasalar çok sert tepki vermedi. Daha önceki krizlere göre daha yumuşak ve yatay geçişle petrol fiyatlarını özümsedi. Borsalar üzerinde çok sert tepki vermeyerek bir düzeltme hareketine girdi.

Ons Altında bir miktar tepki vererek düştü ama bunun bir miktarı nakit ihtiyacını karşılamak için gerçekleşen satışlardan kaynaklanan harekettir.

Ramazanınızı tebrik ederim.

Selam ve dua ile

         23.04.2020