Meram ilçesi sınırlarında bulunan Şükran Mahallesi'nin namını Konya'da duymayan kalmamıştır. Duymayan var ise de duysun...

Bu mahalle, son 10 yılda aldığı göçlerle Konya'nın ve belki de Türkiye'nin en kozmopolit mahallesi haline geldi. Iraklısı, İranlısı, Suriyelisi, Somalilisi, Mısırlısı, Filistinlisi, Lübnanlısı, Romanyalısı, Ukraynalısı, Bulgaristanlısı, Gürcistanlısı...

Benim hatırıma gelmeyen daha birçok ülkeden, onlarca ırk bu mahallede ikamet ediyor...

Eskiden Muhtar Mahallesi'ydi burası. Mahallelerin birleştirilip daha büyük hale gelmesi ile birlikte ismi Şükran Mahallesi olarak değiştirildi.

Bayağı geniş bir mahalle oldu burası...

Bu mahallede doğdum ve 20 yılım bu mahallede geçti. Benim doğup büyüdüğüm dönemlerde mahalle kültürü vardı. Herkes birbirini tanır, mahalleye bir yabancı geldiğinde onun yabancı olduğu bilinir, kim olduğu merak edilirdi.

Komşuluk ilişkileri en üst seviyede yaşanır, bir sokağın iki başında ikamet edenler birbirilerini tanır, samimi olur ve birbirilerini de görmeden edemezlerdi.

Zamanla bölgeye dışarıdan fazlaca göç gelir oldu. İnsanlar artık bırakın birbirilerini tanımayı, birbirilerine selam vermez duruma geldiler.

Asayiş olayları arttı, mahalledekilerin canına ve malına kast edenler olmaya başladı. Tam da bu dönemde biz, doğup büyüdüğüm bu mahalleden ayrılmak zorunda kaldık. Çünkü yaşanmaz bir hale gelmişti.

Şimdilerde ise bu mahalle yukarıda saydığım onlarca ülkeden gelen insanların barındığı bir muhacir semti haline geldi.

Yakın zamanda mahallenin ismini Suriyelilerin, Somalililerin ve bölgede az kalmış yerlilerin karıştığı kavgalarla gündeme gelmeye başlamıştı. Uzun zamandan bu yana gitmediğim eski mahalleme geçenlerde uğradım. Çok sevdiğim bir ağabeyimle mahalledeki son durumu uzun uzadıya konuştuk.

Özetle ifade edecek olursak mahallenin eski halinden eser yok...

Kendi aralarında esprisini yapıyorlar Konya'nın Halep eyaletinin Şam Mahallesi'nde ikamet ediyoruz diye...

Şehrin en gözde, en orta yerinde bulunan Şükran Mahallesi şimdilerde tamamen çökmüş durumdu.

Hani çöküntü alanları diyoruz ya böyle yerlere. O manada çökmüş bir mahalle...

Kendinizi yabancı bir yerleşim yerinde gibi hissetmemeniz için eksik olan tek şey sınır kapısı...

Şükran Mahallesi Konya'nın en eski mahallelerinden biri. Bu nedenle bölgedeki yapılar da çok eski.

Tarihi hüviyet kazanmış binaların arasında 'Tarihi sıfatımız olmasa da tarihin tanığıyız' diye haykıran eski evler, boynu bükük kapılar ve kararmış pencereler dünden izleri günümüze aktarmaya çalışıyor.

Ama belli bir süre sonra bu binalar tehlikeli bir hal alıyor.

Hem sosyal, hem de maddi anlamda bir çöküntü alanı olması nedeniyle ki Meram Belediyesi bu bölgede büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattı.

Aşama aşama ilerliyor...

Bu sayede bölge hem sosyal çöküntü alanı olmaktan kurtarılmış olacak; hem de Konya'nın göbeğindeki bu fiziki çöküntü bertaraf edilmiş olacak.

Dileriz fiziki çöküntüyü bitirmek için atılan adımlarda bölgedeki tarihi değeri olan yapılara zarar verilmez, kuru ile yaş ayrılabilir...

Merakımız ise sayıları binlerle ifade edilen ve bu bölgede yoğunlaşmış olan başta Suriyeli olmak üzere yabancı uyruklu vatandaşların nereye gidecekleri.