Son yılların değer bulmaya başlayan, en önemli illerimizden biri Konya.

Bir çok konu açısından en uygun kuruluş yeri, yerleşim yeri olma yolunda hızla ilerliyor.Manyetik çekim gücü hızla kuvvetleniyor.

Uzun yıllara sadece çevresindeki ilçeleri, köyleri  çekerken; hatta onların kültürel etkisi ile hızla yerelleşirken, şimdi ulusal , uluslar arası bir yer  oluyor. Evrensel değerleri fark edildikçe bu yolculuk hızlanıyor.

Son zamanlarda edebi eserlere konu olması, bu konudaki toplantıların artması, sempozyumların  yerelden evrensele doğru yönelmesi, Mevlana hazretlerinin evrensel mesajlarının insanlığın kalbinde yankılanması bölgeyi önemli bir çekim merkezi haline getirdi.

Yerel yöneticilerin alt yapı konusundaki ısrarlı yatırımları, rahmetli Erbakan'la başlayan siyaset , ekonomi ve sanayileşme konusundaki atılan önemli adımlar ve o kadroların günümüzdeki yansımaları bölgeyi her alanda önemli bir gelişme merkezi yapmış.

Son  beş yılda; Ankara-Konya Hızlı treni, Çumra- Çatalhöyüğün  dünya mirası arasına alınması, Şeb-i Arus törenlerinin daha organize yapılması, bu konuda yazılan onlarca popüler eserler, İstanbul –Konya YHT'nin devreye girmesi, Uçak seferlerinin artması, şehirdeki restorasyon çalışmaları daha da hızlanacak gelişmelerin ayak sesleri.

Yakın zamanın Önemli bir  iş merkezi.Organize sanayi bölgeleri ve fuar alanları ile önemli bir sanayi bölgesi oluyor.:Yüksek Hızlı trenlerle Yurt içi yolcu taşımacılığının  kesişme noktası. Daha şimdiden Güney ve güneydoğu illerinin Otobüs–YHT bağlantıları ile İstanbul ve Ankara'ya en yakın ulaşım merkezi.

Çok yakın zamanda dünyanın çok ülkesine bağlantı  verecek havaalanı merkezi olma  konusunda da önemli  bir merkez olacağını söylemek hayalci bir yaklaşım olmaz.

Ancak, yerel yönetim ve halk olarak maalesef henüz daha yapmamız gereken çok şey var.

Yerel Yönetimler:

Acil Gar, otobüs Terminali, Şehir merkezi, ve şehrin önemli güzergahlarının ulaşımının, hızla Uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

Ayrıca Gar'dan diğer illere bağlantı terminalinin hızla yapılaması lazım.Daha şimdiden birkaç bağlantı için bile otobüslere yer yok , alan çok dar.

Gardaki enformasyon merkezinin daha aktif ve sürekli olması lazım.
Mümkünse YHT ve uçakların koltuk ceplerinde en az bir sayfalık şehir rehberi olsa çok iyi olur.

Halk olarak hala Konya kentine uyum sağlayarak Kentli olacağımız yerde, Konya'yı kendi Köyümüze, beldemize ve ilçemize benzetmeye çalışıyoruz.

Oradaki alışkanlıklarımızı yaşama empoze etmeye çalışıyoruz.

Yolda yürürken,

Otobüste, 

Misafirlere yol gösterirken,

Trafikte araç kullanırken,

Çevremizi temiz tutma konusunda maalesef ama maalesef kendi bahçemizde yaşar gibi davranma alışkanlığımızı bırakamıyoruz.
Sigara  izmaritini, çiğnediğimiz sakızı kaldırıma yola atmadan duramıyoruz.

Gelen insanlara misafir olarak değil , yabancı olarak bakıyoruz.

Dışarıdan alışverişlerimizde verilen siparişler, teslim süreleri, ödeme biçimimiz mahalle bakkalından alışveriş şeklinden farklı değil.

Bütün bunlar, manevi bir merkezi temsil etmemiz hasebi ile ayrı  bir ehemmiyet arz etmekte.Çünkü Bu yönde bir beklenti ile gelen misafirler, yatırımcılar ayrı bir hayal kırıklığı yaşamakta.

Yakın zamanın en gelişmiş kültür, ticaret, sanayi, turizm merkezi olmaya aday Konya'mızda en çok Bu alanların çevresi biz Konyalılar olarak kendimizi hazırlamalıyız.Kendimiz gözden geçirmeliyiz.

Konya ne kadar istersek isteyelim, kendi köyümüz olamaz.Konya insanlığın önemli bir merkezi ve biz bu merkezin değerini herkesten çok bilmeli yaşamımızda yansıtmalıyız.