Şükürler olsun bir Ramazan Ayına daha erişmek nasip oldu. Bu mübarek ayın faziletini, bereketini ve huzurunu anlatmaya gerçekten kelimeler yetmez. Hele birde Ramazan ayını Konya’da geçiriyorsanız inanın içinize dolan maneviyatı anlatmanız imkânsız olacaktır. Konya manevi kimyası ile herkesin gıpta ile baktığı illerin başında gelir. Özellikle Mevlana Hazretlerinin güneşi altında bulunan Konya, iç dünyası ile de birçok ile nazaran maneviyatı üst seviyelerde yaşayan bir şehirdir. Vatandaşların maneviyata duyduğu ilgi, yapılan ibadetlere duyulan saygı derken hakikatten bir şehrin nasıl oruç tuttuğunu burada yakından görebilirsiniz.

Geçmiş zamanlarda Konya’da Ramazan ayı gerçekten büyük bir dikkatle ve önemle yaşanırdı. Tabi zamanla bu durum farklı boyutlar alarak yerini biraz daha globalleşen dünyanın akımına bıraksa da belki de bu durumdan en az zarar görerek yine de tüm hassasiyetiyle yoluna devam eden Konya olmuştur. İlk haftasını geride bırakacağımız Ramazan ayında şöyle biraz dışarıya çıkıp dolaşma fırsatı yakaladım. Gözlemlerim arasından en dikkat çekici gözde yerlerde hayat adeta normal seyrinde devam ediyor. Oruç tutmayanda tutanda aynı ortamda bulunabiliyor. Geçmiş dönemlerde bu konu ile alakalı olarak bazen tartışmalar çıksa da sanki bu durumu biraz aşmış gibi gözüküyor. Gönül ister ki bu ibadeti sağlıklı olan herkes yapsın. Ancak bunu göz kararıyla bakarak yargılamakta bizim haddimize değil. Ne demişler herkesin orucu kendine. Tüm bunların doğrultusunda en başında dediğim gibi birçok şehre nazaran bu ayı gerçekten tüm maneviyatı ile en iyi Konya yaşıyor. Özellikle iftarın ardından sahura kadar Belediyelerimiz tarafından organize edilen Ramazan eğlenceleri, ortak alanlarda insanların bir araya gelerek sohbet etmesi, aynı anda binlerce kişinin meydanda teravih namazı kılarak ibadetlerini yerine getirmesi derken gerçekten gözlerimizi dolduran anlara şahit oluyoruz.

Ramazan ayının bereketinden, faziletinden ve huzurundan ne kadar bahsetsek azdır. Ancak paylaşmayı bilenler için ve bunu daha iyi anlamak isteyenler için Ramazan ayı büyük bir fırsattır. Bu ay içerisinde en önemli şekilde anlamamız gereken bir diğer hususta nefsimize hâkim olmamız. İşte bunu da tam olarak idrak edebilirsek işte o zaman bu ayın faziletlerinden teker teker yararlanabiliriz. İşte bu güzel gidişatın ardından tabi ki ödülümüz olacak. Bayram edeceğimiz zamanlar gelecek. Tüm İslam âlemi bu büyük zafere inşallah hep birlikte yürüyecek. Rabbim Ramazan ayını bizlere hayırlı kılsın ve tüm İslam âlemine barış getirerek zulme uğrayan kardeşlerimize hidayet versin. Bu doğrultuda yeniden mübarek Ramazan ayınızı kutluyorum. Hayırlı, huzurlu, bereketli bir Ramazan geçirmemiz dileklerimle…