Bisiklete binmenin sayısız yararı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yararların hepsini anlatmak epey uzun sürecektir. O yüzden bugün sağlığa olan yararlarında bahsetmek istiyorum. 

 

Bisiklete binmek harika bir egzersizdir. Ne kadar çok bisiklete binersek kılavuzların önerdiği günlük fizik aktivite düzeylerine ulaşmamız mümkün olur. Bu sayede de hem kendimizi daha iyi hissederiz hem de başta kalp damar sağlığı olmak üzere pek çok sağlık parametresinde düzelme sağlarız.

 

Bisiklete binmenin sağlık açısından destekleyici olmanın bir diğer yönü ise kolay uygulanabilir olmasıdır. Hayatın içine kolaylıkla alınabilecek bir aktivitedir. Özellikle de spor salonuna gitmekten sıkılanlar için idealdir. 

 

Dakikada 5 kalori civarı kalori harcanmasını sağlayarak yağ yakımına destek olur. Aerobik bir aktivitedir. Başta bacaklar olmak üzere temel kas gruplarını kullanarak kalp hızını ve solunumu düzenler.

 

Fizik aktivite ve meme kanseri riski arasında doz bağımlı bir ilişki bulunmuştur. Ne kadar çok bisiklete binilirse meme kanseri riskinin o kadar azaldığı belirlenmiştir. Bisiklete binme ile meme kanseri riskinin %34 oranında azaltılabileceği bildirilmiştir. Ayrıca fiziksel aktivite ile kolon kanseri arasında da bir koruyucu ilişki bildirilmektedir.  Bisiklete binmek vücut kitle indeksi yüksekliği ile ilişkili kolon kanseri riskini anlamlı olarak değiştirmekte ve kolon kanserine karşı koruyucu olmaktadır. 

Bisiklete binmek tüm bu faydalarıyla pek çok toplum sağlığı sorununa karşı önemli bir destektir. Sağlık faydaları sayesinde toplumun genel yaşam kalitesini artırmayı da sağlayacaktır. 

 

Kaynaklar:

 

  • Cycling and Health. The national Cycling Charity. www.ctc.org.uk/campaigns. Briefing 1C. September 2012.
  • Cavill N & Davis A. Cycling and Health. What is the Evidence. Cycling England. August 2007.
  • Cycling is good for health and the economy. Glasgow Centre for Population Health. Briefing Paper. 37. May 2013.