ABD’de yaklaşık 1.5 milyon insanı etkileyen bir durum romatoid artrit ya da halk arasındaki ismiyle iltihaplı romatizması. Genellikle 30 ile 60 yaş arasında gözleniyor ve kadınları erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla etkiliyor. Ailede eklem romatizması olan bireyin olması riski artırsa da çoğu zaman durum bu şekilde olmuyor.

Osteoartrit ya da halk arasındaki adıyla romatizma ABD’de de en sık karşılaşılan eklem hastalığı. Belirli bir nedeni yok. Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkıyor. Temel olarak yıpranmaya bağlı bir eklem hastalığı.

Her iki durum da romatizma olarak adlandırılıyor. Her iki durumda da eklemlerde ağrı ve şişme hissediliyor. Bununla birlikte birbirlerinden ayrıldıkları noktalar da var. İlkinde sabah ağrı daha fazla gün içinde geçiyor. İkincisinde ağrı hareketle artıyor. İlki daha çok parmak eklemlerini tutarken diğeri dizde daha belirgin.

İkisinin de ortak noktası ciddi anlamda yaşam kalitesinde bozulmaya neden olması. Önlenebilir olmasalar da kontrol edilebilirler. Romatoid artrit daha ağır ve daha uzun soluklu bir tedavi gerektirmektedir. Tedavide hekimin uygun gördüğü ilaçları doğru ve zamanında kullanmak çok önemlidir. Bununla birlikte yaşam stili düzenlemelerine de dikkat etmek gerekli. Fazla kiloları vermeki sigaradan uzak durmak ve düzenli beslenmek önemli noktalar. 

Süreç içerisinde tedaviyi destekleyecek ürünler de yararlı olacaktır. Zerdeçal eklemlerdeki yangıyı hafifletmeye destek olacaktır. Kollajen eklemleri desteklemek için yararlıdır. C vitamini antioksidan etkinliği ile destekleyicidir. Çörek otu yağı da bağışıklık sistemi dzüenleyici olarak yarar sağlayabilir.

Kaynaklar:

  • https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/rheumatoid-arthritis/what-is-rheumatoid-arthritis.php
  • https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis