Kombassan Holding’in kurucusu olan Haşim Bayram, işadamı olarak biliniyor. Ancak asıl mesleği öğretmen olan Bayram’ın eğitim noktasında da ciddi bir birikimi bulunuyor. Kombassan Holding’in kuruluş amacında da buna dikkat eden Bayram, holdingi üniversite mezunu gençlere iş imkanı vermek amacıyla kurmayı amaçladığını ifade ederek, toplumsal eğitimi ve güçlü ekonomi konusunda ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Anadolu insanının sınırlarını aşan bir dünyası olduğunu gören bilen Bayram, dünyaya açılma hedeflerini bilimsel temellere oturtup bilgi çağına göre belirledi. Bilgi ve teknoloji üretemeyenlerin çağdaş dünyada kendilerine yer bulamayacağını biliyordu. Bilgi çağının merkezinde insan olduğu gerçeğiyle bütün yatırımların insana yapılması inancı ile hareket etti. Evlatlarını ve öğrencilerini yetiştirme düsturunun başında yaradılış gayesi Halka hizmet Hakk’a Hizmet düsturu ile hareket etti. İnsanları 3 tip ayıran Bayram Küçük kafaların insanları, orta kafaların olayları, büyük kafalar ise fikirleri aydınlattığına dikkat çekiyor. Bayram Dünya’da en mütevazi şeyin toprak olduğunu, insanların da topraklardan mütevazi olması gerektiğini ifade ediyor.

‘ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEK HEP HAYALİMDİ’

Öğretmenlik mesleği ile ili düşüncelerini samimi ifade kullanan Haşim Bayram herkesin öğretmen olamayacağına da dikkat çekti. Öğrenci yetiştirmeğin hep hayali olduğuna dikkat çeken Haşim Bayram, “Öğrenci yetiştirmek gibi hep bir hayalim vardı. Eğitim yıllarımda da oldukça idealistim. Konya’da dershaneyi üç arkadaşımız ile beraber kurduk. Orada birçok öğrenci yetiştirdim. Yetiştirdiğim öğrencileri gördüğümde oldukça gurur duyuyorum. Dersleri oldukça heyecanlı anlatıyordum. Ders anlatırken heyecandan silgi kullanmıyordum, kolum ile siliyordum. Öğretmenlik çok güzel bir meslek ama herkes öğretmen olamaz. Öğretmen olmak için insanın yaşaması lazım. Öğretmen olan bir kişi Türkiye’nin kalkınmasına inanması lazım. Hissedilmesi lazım. Öğretmenlik mesleğini icra ederken çok farklı insanlarla karşılanılır. Kimya bölümü hayatımızın her şeyin Kimya olduğu için seçtim. Kimyanın hayatına bıraktığı izler vardı. Öğretmenlik yapmak için öncelikle inanmak gerekiyor. Öğretmen olacak kişi memleketini ve insanlarını sevecek. İnanılan hedefler doğrultusunda yürümek gerekiyor. İnsan yetiştirmek için öğretmen oldum. O dönemde gençler içerisinde bir ayrışma vardı. Bu ayrışmanın neticesinde arkadan gelen nesli eğitmek gerekiyordu ülkemizin geleceği için. Vatanını milletini seven bir kişi Allah’ını ve peygamberini tanıyan bir gençlik yetiştirmek zorunda olduğumuz için öğretmenlik mesleğini seçtim” ifadelerini kullandı.

‘OKULU BİTİRDİKTEN SONRA HEMEN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE BAŞLADIM’

Okulu bitirdikten sonra hemen öğretmenlik mesleğine başladığına dikkat çeken Haşim Bayram, “Okulu bitirdikten sonra hemen öğretmenlik mesleğine başladım. Öğretmenliğe Yozgat’ta başladım. Lise öğretmeni olarak göreve başladım. Yozgat’ta öğretmenlik yaparken beni Kayseri’ye hademe olarak sürgün ettiler. Bir sürü iftira ve sağ sol olayları nedeniyle sürgün edildim. Mecbur Kayseri’ye gittim. Orada biraz çalıştım. Sonra istifa ettim ve ayrıldım. Daha sonra Konya’ya gelerek üniversite sınavına girdim. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandım. Tıp Fakültesinde bir sene okudum. İstanbul’da Tıp Fakültesi okurken Unkapanı dershanesinde öğretmenlik yaptım. Bahariye Kumaş Fabrikasında Mühendis olarak çalıştım. Tıp Fakültesinin birinci sınıfını okudum ve okulu bıraktım. Tıp Fakültesinde okurken evliyim. Konya’da bir hayatım vardı. Öğrencilik hayatı evlendikten sonra zor. Okulum bırakıp Konya’ya geldikten sonra Fen Dershanesine gittim. Daha sonra Diltaş dershanesine gittim. Sonra kendim Büyük Konya Dershanesini kurdum. Büyük Konya Dershanesini üç öğretmen arkadaşım ile beraber kurdum. Dershanede öğretmenlik yapmak ve dershane kurmamdaki amaç iyi öğrenciler yetiştirmek. Dershanemize Konya merkez ve ilçelerden hatta köylerden de gelen öğrenciler vardı. Dershane ücretini ödemeyen öğrencilerin ücretlerini ben kendim ödüyordum. Büyük Konya Dershanesinin ardından Kombassan Holding’i kurdum. Kombassan Holding’i Üniversiteyi kazanan ve okuldan mezun olan öğrencilere iş imkanı sağlamak amacıyla kurdum. Kombassan Holding ile başarılı olduk. İlk kurduğum Kombassan Kağıt Fabrikası başta olmak üzere kurduğum diğer fabrikalarda öğrencilerimizi istihdam edildi. Gençlere tavsiyem ilim tahsis etsinler. İlimsiz hiçbir şey olmaz. İlim her şeyin kapısıdır” şeklinde konuştu.

HAŞİM BAYRAM KİMDİR?

1951 yılında Karaman'da doğan Haşim Bayram, ilk ve orta öğrenimini Kazım Karabekir'de, lise öğrenimini de Akşehir İlköğretim Okulu ve Ankara Yüksek Öğretmen Hazırlık sınıflarında tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Fizik lisansı, ayrıca Kimya Yüksek Mühendislik öğrenimini tamamladı. Anadolu'nun birçok lisesinde kimya öğretmenliği, sanayi bölge müdür yardımcılığı ve bazı sanayi tesisi ve kuruluşlarında mühendislik yaptı. 1981 yılından sonra özel dershanecilikle ticari hayata atıldı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim