Konya’nın yetiştirdiği ve Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi ile Lâdikli Ahmed Ağa’dan feyz alan, ömrünü fakirlere ve talebelere hizmete adayan ve Konya’da aşure geleneğini 45 sene yaşatan Kılcı Hacı Nuri Efendi, vefatının 20. yılında, Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde yâd edildi. 

BİZİM İŞİMİZ KORKUYLA DEĞİL SEVGİYLE

Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma programında konuşan Mehmet Nuri Küçükiplikçi İlim Yayma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alkan, Nuri Baba’yla 1993 yılında tanıştığını ve o seneden itibaren hayatının gözle görülür, elle hissedilir bir şekilde değiştiğini belirterek “Hz. Pîr, “Gönül avcılarını vuracak gönül verdi bana/ Kimleri okşadımsa onları vur dedi bana” diyor. Hz. Mevlâna’nın bu beytini Nuri Baba, bize, zaman zaman bizim anlayacağımız, kavrayabileceğimiz ölçülere indirerek şöyle açıklardı: Nöbet mahalline dikkat et! Nöbet mahalli kalp… Nöbet mahalline nasıl dikkat edersiniz? İşiniz ofisinizde, paralarınız kasanızda, çocuklarınız beşikte, karılarınız döşekte kalsın. Orayı çerle çöple doldurmayınız. Orası Allah’a aittir. Ve hiçbir şeyi, hiç kimseyi O’ndan daha fazla sevmeyin. Çünkü O, kıskançtır. Neyi ve kimi O’ndan daha fazla seversiniz, onu elinizden alır. Bu düşünceye yürekten, gönülden inanmanın insan hayatını nasıl kolaylaştırdığını ve nasıl yaşanabilir hale getirdiğini yaşayarak gördüm, anladım. Onun için bu temel düstura uymak yada uymamak noktasında yaşadıklarımı gördükçe, yaşadıkça onu bir kere daha rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Nuri Baba, bize hep Allah sevgisinden bahsederdi. Bizim korkuyla işimiz yok, bizim işimiz sevgiyle” dedi. 

HACI BABA’YI TANIMAKLA BAHTİYAR OLDUK

Azerbaycanlı İlhan Cebrailoğlu ve Orhan Cebrailoğlu kardeşler de, Allah Dostu Nuri Baba’yı tanımaktan dolayı kendilerini son derece bahtiyar hissettiklerini belirterek hatıralarını dile getirdiler. Gönlündeki Hacı Baba’yı anlatmaya çalışan İlhan Cebrailoğlu, 1995’de Konya’ya okumak için hicret ettiklerini ifade ederek “Biz her ne kadar tek millet ve iki devlet olsak da bize gurbet hiç yaşatmadı ve hiç yaşattırmadı hacı baba. Biz ona bu dünyada komşu olduk, Allah ahirette de komşu eylesin, inşallah” dedi. Orhan Cebrailoğlu ise, onunla yaşadığı anılardan pasajlar aktardı. Hayatının dört yılını saat 05’den 09’a kadar Hacı Nuri Baba’yla geçirdiğini söyleyen Cebrailoğlu, bir sanatçı olarak natürmorda çok önem verdiklerine dikkati çekerek hacı babanın, topladığı çiçekleri vazoya koyduktan sonra onu öyle bir sanat ve estetik yönüyle değerlendirdi ki bu estetik yönüne ve düşüncesine son derece hayran olduğunu belirtti. Cebrailoğlu, onu ziyarete gelen yabancıların, sonunda isimleri değişerek ülkelerine Müslüman olarak döndüklerine tanık olduğunu ve bunu bizzat kendi ağzından işittiğini ifade ederek şu anısını paylaştı: “Hacı Baba, bana, bak Hollanda’dan misafir kızımız geldi. Herkesi Müslüman yaptığım gibi bu kızımızın adını Ayşe olarak değiştirerek Müslüman yaptık. Bir de şu Orhan’ı Müslüman yapsam hiç dert etmeyeceğim!”

Konuşmalardan sonra katılımcılara Kılcı Nuri Efendi’nin hayatını anlatan video ve kişilerin hatıraları dinlettirildi. Ardından Nuri Cennet, Hacı Baba’ya yazdığı “Şeyhim” başlıklı şiirini okudu. Mutrıb Heyeti’yle bir ilahi okuyan Nuri Cennet’ten sonra Hafız Ali İnan ve diğer arkadaşıyla birlikte ilahi ve gazeller okudular. Bu arada küçük yaşta bir semazen de, semâ’a durdu. Hatim duasının ardından Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Prof. Dr. Ahmet Alkan ile Muharrem Hilmi Efendi’ye beş ciltlik Büyük Selçuklu Mirası adlı kitabı hediye etti. Anma programına Konya Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdür Vekili Postnişin Fahri Özçakıl, Muharrem Hilmi Efendi ile Hacı Nuri Baba’yı seven gönül dostları katıldı.  

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim