Hayaller Bitti, Gerçek Liste YSK'da

 

Partiler 2015 Haziran ayında yapılacak seçimlerde yarışacak Milletvekili adayı listelerini YSK'ya teslim ettiler. Yarışma içinde yer alacak bütün adaylara şimdiden başarılar diliyor ve hepsinin içinde doğup büyüdükleri memleketlerine hizmet için yarışacaklarına gönülden inanıyoruz.

Biz, bu liste içinde en çok Konya için aday olan Milletvekili adayları ile ilgileniyoruz. Bunun tek istisnası yoklamalara Konya'dan girdiği halde Karaman'dan aday gösterilen Recep Konuk. Yazımızda Recep Konuk'un niçin Konya'dan değil de Karaman'dan aday gösterilmiş olabileceğinin üzerinde de durmaya çalışacağız.

Önce iktidar partisi olan AK Parti Milletvekili listesi üzerinde duralım istiyorum. Çünkü 14 Milletvekili çıkaracak olan Konya'da on vekilliği AK Partinin kazanması sürpriz olmaz. AK Parti geçen dönem vekillik yapan isimlerden sadece Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Mustafa Baloğlu'nu yeniden listeye koydu. Diğer dokuz vekil ise kimisi üç dönem sınırına takıldığı için kimisi de sanıyorum Genel Merkez tarafından yeterli görülmedikleri için listede yer bulamadılar.

Uğur Kaleli, Mehmet Babaoğlu ve Abdullah Ağralı dışında Konyalının tanıdığı popüler isimler göremedik AK Parti listesinde. Mesela Konyalının yakından tanıdığı Veli Tolu, Ömer Lütfi Ersöz gibi isimler listede yer bulamadı. AK Parti listesine üç kadın aday koyarak ki üçünün de seçilmesi hemen hemen kesin gibi yine kadın aday geleneğini bozmadı.

CHP, ön seçim yaparak listeyi oluşturduğu için en azından kendi tabanının tanıdığı adaylarla seçime giriyor. Ancak üçüncü sırada yer alan Mehmet Turgay Bilge ikinci sırada yer alabilse idi belki ikinci milletvekili için saflar daha da sıklaştırılabilir ve kararsız seçmenden gelecek oyla milletvekili sayısı ikiye çıkabilirdi. Bu liste ile bu şansı kaybetmiş gibi görünüyor CHP.Belki de CHP'nin hedefi Mehmet Turgay Bilge ile sınırı sonuna kadar zorlayıp sayıyı üçe çıkarmaktır.Yine de seçimler yapılmadan konuşmak erken olur sanıyorum, hep birlikte bekleyip göreceğiz.

MHP ise bu seçimde tabanının sesine bir nebze de olsa kulak verdi, diyebiliriz. MHP tabanı tarafından gençlerin önünü kapatıyor diye eleştirilen Faruk Bal, bu sefer aday listesinde yer almadı.Birinci sırada- CHP Milletvekili Atilla Kart ile meclisin en çalışkan vekilleri arasında yer alan- Mustafa Kalaycı gösterildi. İkinci sırada daha önce de bir dönem milletvekilliği yapmış olan Sait Gönen yer aldı. Üçüncü sırada, Beyşehirliler tarafından sevilen bir isim olan Süleyman Şenol, dördüncü sırada ise Ereğlililerin ellerinden kaçırdıkları Hüseyin Oprukçu yer aldı. Hüseyin Oprukçu, Ereğli seçmeninin oyunu alabilirse MHP Konya'da dört milletvekili çıkarmak gibi bir başarıyı yakalayabilir.

MHP listesinde beşinci ve altıncı sıralarda yer alan iki kadın adayın ise meclise gitmeleri imkânsız gibi görünüyor. Ama yine de seçmenin ne yapacağı sandık açılmadan belli olmaz. Son ana kadar mücadeleye devam edileceğini düşünüyorum.

***

Recep Konuk için ayrı bir bölüm açılması gerektiğini düşünüyorum. AK Parti tarafından yapılan temayül yoklamasında birinci çıkan Recep Konuk nihayet üçüncü dönemde hedefine ulaşıp YSK'ya gönderilen listede yer bulabildi. Recep Konuk'un yoklamaya girdiği Konya yerine Karaman listesinde yer alması biraz tuhaf bulunmuş olabilir. Ben bu konuda iyimser düşünmeye çalışıyorum. Recep Konuk, Konya listesinde yer bulanamadığı için değil ileride kendisine verilmesi düşünülen bir görev sebebiyle böyle bir işleme tabi tutuldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, üçüncü dönem kuralına takıldığı için bu dönem listede yer alamadı. Başbakan Davutoğlu'nun Konya Milletvekili olması dolayısı ile Konya'ya ikinci bir bakanlık verilmesi zor görünüyor. Bu zorluğu aşabilmek adına Recep Konuk'un Karaman'dan aday gösterildiğini düşünüyorum. Şu anda bakan bulunan Lütfi Elvanın da Karaman'dan Antalya'ya kaydırılması da bu düşüncemi güçlendiriyor.

7 Haziran seçimlerine kadar daha çok senaryolar üretecek gibi görünüyoruz. Bekleyip görelim bakalım, “Mevlagörelim neyler, neylerse güzel eyler.”