GTHB'ca açıklanan havza bazlı desteklemede geçen ki yazımda belirttiğim gibi "Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, ülkemizde arz açığı bulun​​an, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates, soğan (kuru) ve yem bitkilerinden oluşan 21 ürün bazında değerlendirme yapıldı" denilmektedir.

Bu ifadede "Zeytinyağı" ifadesi de yanlış ifade edilmiş olup diğerlerine bitki olarak yer verilir iken zeytinyağına ürün olarak yer verilmiştir. Desteklemeler de yukarda görüleceği gibi " ülkemizde arz açığı bulun​​an, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden" bitkilerin havzalara göre destekleneceği belirtilmektedir. Konya için desteklemeleri irdelediğimizde çoğu bilgisayarda yapılan "kes-yapıştır" şeklinde olduğu görülmektedir. 

Konya ilinde 4 ilçede yulaf destekleneceği belirtilmiş bu ilçeler Akşehir, Derbent, Kulu ve Meram ilçeleridir. Yulaf serin iklim tahıllarından sulu veya taban yerlerde yetiştirilen bir bitkidir. Bu 4 ilçeden başka yulaf yetiştirilen ilçelerde dikkate alınmalıydı. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Seydişehir ve Faikbey isimli 2 adet tescilli yulaf çeşidi ve bunlardan birinin adının da  "Seydişehir" isimli olmasına rağmen Seydişehir ilçemizde yulaf desteklenecekler arasında sayılmamıştır.

Tritikale yukarıda ki 21 ürün içerisinde geçtiğine göre yem bitkileri içinde sayılmadığı görülmektedir. İlimizde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 5 adet tescilli (Aslım 95, Tatlıcak, Melez 2001, Mikham 2002 ve Alperbey) Tritikale çeşidi bulunmakta ve ilimiz dahilinde ekimi yapılmaktadır. Buğday Çavdar melezi olan Tritikaleye İlimizde desteklemelerde yer verilmez iken 6 ilçemizde çavdara yer verilmesi de önemli bir eksiklik olarak görülmektedir.

Bu örneklerde olduğu gibi örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Havza desteklemelerinde destekleneceği açıklanan bitkilerin bölgeler bazında ilgili kuruluşlarca geniş katılımlı bir toplantıda yeniden ele alınması  ve GTHB'nın  “Tarımsal Yenilik Ve Bilgi Sistemi” Kapsamında Düzenlenecek Bölge Grup Toplantıları Uygulama Talimatlarında ki gerçeklerle ilişkilendirilerek mutlaka revize edilmesinde ülke tarımının geleceği açısından fayda olacağını belirtmek isterim. Bereketli ve kazançlı yıllar dilerim.