Otelin lobisinde tanıdığım bir aile; anne ve baba çok telaşlı idiler. 

Hayırdır, bu telaş dedim!

Çocuğa okul bakıyoruz, dediler..

O nerede ? 

Şimdi havuzda!..

Bir anneye soruyorum;

En çok hangi Meslek kazandırır ? diye

Tıp diyor.

Periscope'da canlı olarak bir üniversitenin  Rektör yardımcısını izliyorum; Öğrenci soruyor; Hangi mühendislik çok kazandırır?

Hoca duraksıyor, şaşırıyor . Bu soruyu sormasaydınız diyor!  Ve cevaplıyor tabii ki en sevdiğiniz. Eğer bir bölümü ; bir ülkenin, dünyanın, insanlığın problemini çözmek için seçerseniz, severek tercih ederseniz; o  meslek size istediğiniz kazancı sağlayacaktır..

Evet harıl harıl  gençler araştırma yapıyor.. Allah kolaylık versin.. Bizlerin zamanına göre çok bilinçliler.  İletişim araçları ile daha kolay bilgiye ulaşıyorlar.. Üniversiteler de  kendilerini tanıtmak için her türlü iletişim yöntemini kullanıyorlar!Onlar da biliyor ki ; kaliteli öğrenci ile misyonlarını daha etkili hale getirebilecekler.. onlar da bir yarış içerisindeler..

Hangi Meslek çok kazandırır?

Tabi toplum olarak olaya önce parasal bir yatırım olarak bakıyoruz. Hiç olmazsa geçmişten günümüze kadar ağırlıklı bakış açısı böyleydi.Çünkü parasal güce ulaşan her türlü makama ulaşabilir diye düşünülüyordu.. Güçlü olan,  iyi bir insan olarak da görünebilirdi. Çünkü güç ; Ahmet Haşim'in tasvir ettiği gece gibi her türlü çirkinliği saklayan karanlık bir örtü idi..

Ya da meslek yaşamda iyi bir kariyer idi.. Kariyer insana uzun vadede olsa da hem kazandırır hem de şan şöhret  getirir, diye düşünen insanlarımız da toplumun ağırlıklı bir kesimi!.Hani Köylü Kaymakam olup gelen oğluna:

Az daha  okusaydın da ormancı olsaydın demiş.. O vatandaş için de güç ormancı olmak.

Makam  sağlayan meslekler de toplum içerisinde önemli  güç sağlayan tercihlerimizden.. İyi  bir makam toplumda eli kolu uzun olan,  özellikle devlette muktedirliğe yakın olan demek. Tabii bu aynı zamanda kazanca da yakın olmak demek! Bu meslekler de çok kazandıran bir tercih olabilir! Oysa tarihimizde tanık olduğumuz  olaylar gösteriyor ki; ne makam sahipleri bir olayla, bütün haşmetlerini karartıyorlar.. Ya da hiçbir kirli işe  bulaşmasa da tarihin karanlık koridorlarında isimleri kaybolup gitmişler..

Çünkü;  tercih yaparken  yukarıda bahsettiğim hocamın söylediği gibi; Yaşam içerisinde bir sorunu çözmek için, Ülke ve insanlık adına bir soruna çare olmak için  meslek seçilir ise, Ve bu meslek sevdiğimiz bir meslek olur ise, eminim insanlık bizi baş tacı edecek, unutmayacak.

Bize arzu ettiğimiz parasal kazancın en değerlisini, kariyerin en temizini verecektir! Üstelik  bu başarılar yaşamımızla sınırlı kalmayacak, tarihin temiz sayfalarında nesilden nesile aktarılacaktır.

Oğlumun arkadaşları ile tartıştığı bir konu; Çöp konusunda öyle bir buluş yapalım ki insanlık kurtulsun..

Bugün hurdacılar zengin insanlar!İyi bir mühendis,  çok önemli bir hurda ayıklama ve değerlendirme teknolojisi ile  tükenen dünyamıza, geri dönüşüm ile paha biçilmez kaynaklar keşfedebilir..

Önemli bir mikrop  ya da bakteriyi keşfeden meslek sahibi belki de toplumun en önemli buluşunu yapmış olur.. Ya tedavi edilmeyen bir hastalık tedavi edilir, ya da önemli bir mikro biyolojik buluşla dünyanın açlık sorununa çare olunabilir.

Ya da ağaç meyvesinden belli olur, ata sözümüzün de ifade ettiği gibi bir ilk okul hocamız; geleceğin mimarlarını, başbakanını ilim insanlarının bilinç alt yapısını hazırlayabilir..

Bütün öğrencilere tavsiyem, kalbinizi dinleyin, sorun soruşturun ama son kararınızı siz verin.. tercih ederken kendiniz olun..

Arkadaşa, aileye, çevreye,  göre değil sizi yaşama hangi meslek bağlayacaksa sizi yaşamla hangi meslek senkronize edecekse o mesleği seçin! Esas kazanç; içerisinde sizin olduğunuz, insanlık makamında size yer açan meslektir. Para ve makam zaten arkadan gelir.. Onlar amaç değil aracınız olsun..