Diyetimizin bir parçası olan bitkiler; İnsan vücudunda sentezlenmediği için dışarıdan alınması zorunlu olan vitaminleri de oldukça yüksek oranda içerir. Bir bitkide oldukça fazla sayıda vitamin bulunabilir, ancak temel kullanımda yüksek oranda barındırdığı vitamin içeriğine göre bitkiler tercih edilir.

Anadolu coğrafyasında tarihsel yer edinmiş olan çörek otu çok zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. A, C, B1, B2 ve B6 vitaminlerini içerir. Bu sayede özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici etkinliği ile yüz yıllardır kullanılmıştır. Doğu tıbbında binlerce yıldır kullanılan Gingko bloba ağaçlarının 200 milyon yıldan uzun zamandır var olduğu biliniyor. Ömrü 3000 yıla kadar ulaşan bu bitki sağlıklı yaşlanma için doğal bir alternatif olarak değerlendirilmiştir. E vitamini açısından da zengin olduğu bilinen Gingko bloba üzerinde birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Nar yüksek miktarda C vitamini bulunduran bir diğer bitkidir. Bitkisel omega 3 bakımından oldukça zengin olan keten tohumu K ve E vitamini içerir. Yüksek oranda lif içeren badem B grubu vitaminlerini barındırır. Ceviz ve fındık gibi kabuklu yemişler B1 vitamini (tiamin) içeriği yüksek olan bitki grubudur. Mevsiminde tüketilecek domateste yüksek oranda, A, C vitamini ve folik asit bulunmaktadır.

Vitaminler suda ve yağda çözünmelerine göre ikiye ayrılır. Yağda çözünen vitaminler A. D, E ve K vitaminleridir. Özellikle tohum yağlarında yağda çözünen vitaminler oldukça yüksek oranda bulunur. Örneğin; Antep fıstığı yağı A,D, E vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bitkisel yağların neredeyse tamamı içerisinde E vitamini bulundurur. Özellikle rüşeym yağı E vitamini içeriği yüksek olan bitkisel bir yağdır. Doğal E vitamini kaynağı olarak tercih edilebilir.