Konya, herhalde iş başındaki belediye başkanları tarafından başkanlık yapılabilecek en ideal şehirler arasında birinci sırada yer alıyordur. Konyalı hiçbir icraat sonrasında tepki göstermiyor. İyi bir şeyler yapıyor ve takdir bekliyorsun. Ses yok! Hoşa gitmeyen bir icraat yapıyorsun tepki bekliyorsun yine ses seda yok. Hamuşanlar ülkesi gibiyiz. Bu yazımda size KONBELTAŞ tarafından yapılan fakat halktan hiç tepki almayan bir icraatı anlatacağım.

Araba park ücretleri Deli Dumrul'u dahi şaşırtacak seviyede. Cadde kenarlarında park alanı olarak ayrılan bölgelere ilk yarım saat ücretsiz olarak arabanızı koyabiliyorsunuz. Yarım saati geçirirseniz sizden alınacak ücret 2.5 lira. Bundan sonraki her yarım saat için ödemeniz gereken ücret 2.5 lira. 

Yani bir resmi dairede işiniz var ve arabanızı yol kenarında park alanı olarak ayrılan bölgeye bıraktınız. İşinizin olduğu yere geldiniz ve sıraya girdiniz. Yarım saat içerisinde bu işinizi halletmeniz ihtimali yüzde bilmem kaç. Bu yüzde bilmem kaçın çok üzerinde bir oran olan yüzde bilmem kaç ise sizin işinizi yarım saat içinde bitirememe oranı. Bu çok yüksek ihtimal olan yüzde bilmem kaç ihtimali süresinde sizi sırada bekleme sıkıntısı dışında bir de park ücretinin artması ihtimali strese sokuyor. 

Hâlbuki belediyelerin görevi halka hizmet götürmek... Bu hizmet götürme işini yerine getirmek için de değişik alanlarda vergi toplanıyor.  Bu vergiler ile de vatandaşa hizmet götürülüyor. Konya Belediyesi de ülkemizin bütün belediyelerinde olduğu gibi bu vergiyi topluyor ve topladığı bu vergiler ile vatandaşa hizmet götürme görevini ifa etmeye çalışıyor. 

Amenna, biz Ankara veya bazı illerde olduğu gibi cadde kenarlarındaki park alanları ücretsiz olsun demiyoruz. Belli bir oranda ücret alınsın fakat bu ücretlendirmede ifrata kaçılmasın diyoruz. 

Düşünebiliyor musunuz?  Bir bankada veya noterde işi olan bir vatandaş aracını yol kenarına park etmek zorunda kalıyor. İlk yarım saat sonrasında 2.5 lira ödemek zorunda kalıyor. Banka veya noter kalabalık... Bu vatandaşın işi ancak 2 saat sonra bitiyor. Aracının başına geliyor, park ücretini ödeyecek, KONBELTAŞ görevlisi makbuzu uzatıyor ve borcunuz 10 lira diyor. 

İki saat süresince sırada beklemekten burnundan solur vaziyette olan vatandaşın tepesi atıyor ve! İstenmeyen olaylar meydana geliyor. 

Belediye Başkanımız Tahir Akyürek, yaptığı kültürel etkinliklerdeki başarısını Konya'mızın en büyük sıkıntılarından birisi olan trafik konusuna ve park yeri adı altında gerçekleştirilen soyguna da yöneltebilse daha da başarılı olma şansını yakalayabilir. Ancak KONBELTAŞ'ın yaptığı bu soygundan bihaber gibi (gerçekten de öyle olabilir) davranması bizleri üzüyor. 

Geçen günlerde Kütüphaneciler Haftası dolayısı ile aracım ile gitmek zorunda kaldığım şehir merkezine hemen İl Halk Kütüphanesi arkasında bulunan otoparka girmek zorunda kaldım. Genellikle şehir merkezine giderken toplu taşıma araçlarını tercih ederim. Ama o gün bagajda götürmek zorunda olduğum eşyalar sebebi ile aracım ile gitmek zorunda kaldım. Her ne ise konuya dönelim. Aracımı park ederek kütüphaneye gittim. Program biraz uzunca sürdü. Tahminim üç saati bulmuş.

 Çıkışta ücret istendi. Park için abone olduğumu söyleyince, hangi bölgeye abonesin diye sordular. Hangi bölgeye abonesiniz sorusu kadar saçma bir soru beklemediğim için cevap vermedim. Benim bildiğim Konya sınırları içerisindeki bütün otoparkların işletmecisi KONBELTAŞ! Aracımı nereye park edersem edeyim ödeyeceğim ücreti tahsil eden kuruluşta aynı. Bu durumda nereye abonesin sorusu kadar abes bir soru olabilir mi? Bu park yeri Araştırma Hastanesi otoparkı da olabilir, şayet üniversite kendisi işletmiyorsa üniversite otoparkı da olabilir, her hangi bir kat otoparkı da olabilir! Yeter ki KONBELTAŞ tarafından işletilen bir otopark olsun. 

Belediye Başkanımız Tahir Akyürek'ten isteğimiz bu soyguna bir an önce dur demesi ve bu konuya akılcı ve makul bir çözüm bulması!

 

***

Baharın gelmesi ile birlikte ben de rehavete kapıldım. İki buçuk yıldan fazla bir süredir bu sütunlardan size sesleniyorum. Kısa bir süre de olsa dinlenmek için izne çıkıyorum. 

Tekrar buluşmak umudu ile!