HALKIN VELİ'Sİ, HAKKIN DELİSİ

25 genel seçimler 7 Haziran 2015 tarihinde geçekleştirilecek. Partiler ve aday adaylarının hazırlıkları süratle yapılmaktadır. Partiler kendi tüzüklerine göre adaylarını tespit edecekler. Merkez yoklaması, önseçim, temayül yoklamaları, istişareler tamamlandığında listeler genel merkezin onayından sonra il seçim kurullarına verilecek.

Aday adaylarını gazeteler de, yerel TV erde boy boy resimleri ve niçin aday olduklarını belirten beyanlarını görmekteyiz.

Ben öncelikle tüm aday adaların ülke için söyleyecek sözü oldukları için tebrik ediyorum. Konya'mızda siyasi partilere müracaatlar tamamlandığında 14 sandalye için 500 müracaatın yapılacağı tahmin ediliyor. Sizde takdir edersiniz ki hepsini tanımamız mümkün değil.

Bugün kimisini gıyaben kimisini de yakinen tanıdığım aday adaylarından bazıları hakkında ki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Ahmet Sorgun Bey, Refah geleneğinden gelen birisi. Hukukçu mütedeyyin, muttaki, sakinliği ile bilinen biri. Refah, Fazilet, Saadet ve AKP dönemlerinde büyükşehir belediyesinde genel sekreter yardımcılığı ve KOSKİ genel müdürlüğü yaptı. Sonrasında AKP il başkanlığı. Listede olacak aday adaylarından gözüküyor.

Prof. Dr. Ali Akmaz yakinen bildiğim aday adaylarından. Milli görüş camiasından yetişmiş istikametin de sapma olmayan biridir. Çatık kaşlarına rağmen yüzünden tebessümü eksik etmeyen, herkesin işine elinden geldiğince koşar iyi bir dava adamıdır. Geçmişinde de parlak hizmetlerde bulunmuş son olarak Şırnak üniversitesinin kurucu rektörü olarak görev yapmış, rektörken aday adaylığı için görevinden istifa etmiştir. Şırnak gibi terör belasının yoğun olduğu bu ilde görev yapmak kolay olamasa gerek. Ali bey azmi ve idealistliği sayesinde Şırnak üniversitesini adeta” kuru kavaktan düdük çıkartmak” tabirine uygun bir biçimde geliştirmiştir. Dilerim seçilirse Konya içinde hizmetlerini devam ettirir.

Kuşkusuz aday adayları içinde en renkli ve popüler olanları Recep Konuk ve Av. Veli Tolu

Doğrusu Recep Konuk ve Veli Tolu'nun milletvekilliğine talip olması, pek çok adaydan daha fazla öncelik kazanmaktadır. 

 Recep Konuk'la yüz yüze hiç gelmedik. Farklı siyasi kulvarlardaydık. PANKO birliğin seçimlerinde ilk kez Ilgın'da adını duymuştum. Bizim desteklediğimiz adayın karşı grubunda idi. Ve seçimi bizim aday kaybetti. O zaman çok üzülmüştük. Ama “hayır bildiğinizde şer, şer bildiğinizde hayır vardır”. Bizim adayın kaybetmesi Recep Konuk gibi birinin Konya'mıza ve ülkemize hizmet etmesini sağladı.Çiftçiye borcunu ödeyemeyen şeker fabrikasından avans veren,destekleme yapan,et,süt, modern tarım,modern seracılık, seker,şekerleme,çikolata,yağmurlama..Gibi alanlarda ulusal marka olan Türkiye'nin 500 firması arasına giren TORKU markasını Konya'mıza ve ülkemize kazandırdı.Yani yaptığı, Konya'nın 14 milletvekilinin yaptığının(?) kat kat fazlasıydı.Ben böyle bir değerin siyaset arenasında “kaliteli adam öğüten değirmeninde” öğütülmesine gönlüm razı gelmiyor.Elbette ki milletvekilliğini hatta bakanlığı bile en çok hak eden insan.Bu tamamen kendi isteğine bağlı.Ancak beni endişelendiren şu.Recep beyin TORKU'nun başından ayrılması kimlerin yüzünü güldürür.Çok uluslu ve ulusal şirketler bu aday adaylığını destekliyorsa TORKU'yu zor günler bekliyor demektir.Kuşkusuz kendisinin bu müracaat için geçerli sebepleri vardır.

Av. Veli Tolu;  İstanbul hukuk mezunu, çok hareketli bir siyasetçi. Sempatik, sevecen ve saygılı. Sanki özel sipariş edilmiş siyaset için. Mesleğinin gereği siyasetin içinden hiç uzak kalmamış. İstanbul'da kaldığı sürece Tayyip beyin ekibinde yer almış. Yani oda Tayyip Bey gibi Milli Görüşün mutfağında yetişmiş başarılı bir siyasetçi. Refah, Fazilet, Saadet partisinde çeşitli görevlerde bulunmuş sonrasında Numan Kurtulmuş'la birlikte HAS Partiyi kurmuş ve il başkanlığını yapmıştır. Daha sonra HAS Partinin fesih edilmesiyle AKP de GİK yedek üyeliğinde görev yapmıştır.

Bazı arkadaşlar Veli beyin siyasetini Süleyman Demirel'inkine benzetmişler. Bu benzetme yapılırken övmek için mi yapılmış yermek için mi orasını bilmiyorum. 

Süleyman Demirel; 6 sefer gitmiş, azmi ve hırsı sayesinde 7 inci kez gelmiş bir siyasetçidir. Sonrasında da ülkeye Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Böylesi bir başarı kaç siyasetçiye nasip olmuştur. Bence Süleyman Bey kendi inandığı, bizim katılmayıp şiddetle karşı çıktığımız siyasi görüşünden hiç sapmamıştır. Halende o misyonun kutup yıldızı gibi, bir bilen olarak yaşamını sürdürmektedir.

İşte Veli beyde azmi, kararlılığı, hırsı ve çizgisindeki istikrarla Demirel'in zıddı bir paralellik göstermektedir. Kader bu iki ismi bir takım benzerliklerle siyaset arenasına sürmüştür. Demirel 40'lı yaşlarda parlamentoya girmiştir. Veli beyde 40'lı yaşlardadır. Veli bey Konya siyasetinin kısırlaştığı günümüzde Konya siyasetine ivme kazandıracak vizyona ve bek raunda sahiptir.

 İşini kaybetmiş, müvekkili olmayan biri olarak değil, işinin hakkını veren, hayat standardı, milletvekilliğinden yüksek olan biridir. Benim tanıdığım Konya barosunun en iyi avukatlarındandır. Kıvrak zekâsı, muhakeme ve mütalaa yeteneği ile kendisine parmak ısırtan bir hukukçudur. Yaşı küçük olmasına karşın mevcut milletvekillerinden çok daha fazla tanınan yüze sahiptir.

Sanırım 1999-2000 yıları idi. Başörtüsü zulmünün en kesif olduğu bir dönemdi. Ülke çapında Şanar Yurdatapan,Lale Mansur,Zuhal Olcay,Alev Alatlı gibi sanatçı ve yazarların başını çektiği sivil itaatsizlik bağlamında el ele eylemi ve başörtüsüne özgürlük için imza kampanyası başlatılmıştı. Benim ve 20 kişinin içinde bulunduğu, çoğunun mesleği avukat olan grubun, İstanbul Beşiktaş DGM mahkemesinde yargılanması vardı. Grubun içindeki kelli felli avukatların bu durumdan nasıl kurtuluruz diye kara kara düşünürken Veli bey İstanbul'a giderek” evet,bu suçsa; ben bu suçu işledim” diyerek hakim huzurunda ifade vermiş ve başörtüsüne eğilip bükülmeden sahip çıkmıştı.Herkes köşe bucak kaçarken o cesaret örneği göstererek diğerlerini utandırmıştı.

Birçok aday adayı, milletvekilliğini statü ve geçim standardını yükseltmek için kullanırken, Veli beyin buna ihtiyacı yoktur. Halen iktidar partisinin ilk 100 kişisinden bir tanesidir.

Ayrıca Konya meselelerine hâkim, sorunlarına çözüm üretebilen ender insanlardandır. Ufku yalnızca Konya sorunları ile sınırlı değildir. Ülke ve dünya ile ilgili sorunlara somut ve sonuç çözümler üretebilen siyasetçidir. Aile yaşantısı, gösterişten uzak ebeveynleri ile birlikte üç kuşak bir arada özlenen bir tablo oluşturmaktadır.

Görgüsü, bilgisi giyim kuşam tarzı ile meclisin ışıltılı hayatının etkisinde değil, bizzat o ışıltıyı etkisi altına alacak karakter ve müktesebata sahiptir. 

Şu ana kadar müracaat eden aday adaylar içerisinde halkla hemhal olan, dertleriyle dertlenebilen ender siyasetçilerdendir.

Bizim bir Lütfi Yalman'ımız vardı.12 yıldır parlamento dışında olmasına rağmen mevcut milletvekillerinin yoğunluğundan daha yoğun, onların yapamadıkları işleri yapan biri. Başı sıkışan herkes onu arar ona derdini anlatırdı. Halada öyledir. Kulakları çınlasın. Onun evi Konya'dan gidenlerin misafir hanesi gibiydi. Yapılabilecek bütün işleri kendi işi gibi yapardı. İnşallah Veli beyde Konya'nın ikinci Lütfi Yalman'ı olur.

 Kısaca halkın Veli'si, hakkın delisi olması temennimdir.