Kim güzel yada yakışıklı olmak istemez ki! Buna rağmen; 'Allah çirkin şansı versin', 'güzellik başa bela'!gibi görselliğin kötü şans, ters baht getirdiğine ilişkin deyimler, sözler mevcuttur.

Her daim aranılan lezzet, güzel görüntüde olmuyor elbette. Ama günümüzde görsellik çok önemli.

Miami Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada güzelliğin para ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış. Araştırmaya konu olan 1800 kadın ve erkeğin eğitim durumları ve bütün özellikleri değerlendirilmiş, bunun yanı sıra maaşlarına da bakılmış. Bu araştırmada; erkeklerin görünümlerinin maaşlarını etkilememesine (günümüzde böyle değil) rağmen, güzel kadınların maaş ve ikramiye konusunda oldukça avantajlı olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı çalışmada, aynı iş için eğitim durumlarının maaşa etkisi ise %5 olarak bulunmuştur. Yıllar ilerledikçe erkek görselliği de önem kazanıyor.

Texas Üniversitesi'nde yapılan başka bir araştırmada, güzellik ve yakışıklılık puanlanıyor, daha sonra bu kişilerin maaşları yazılıyor. Güzellik veya yakışıklılık puanları yüksek olanlar, diğerlerine göre %15 oranında fazla para kazanıyor. Ayrıca bu kişiler işe daha kolay alınıyor.

Güzellik daha fazla kazandırdığı gibi insan algılarını da etkiliyor. Yine Texas Üniversitesi'nde görev yapan Prof. David Buss, 'güzelliğin algı boyutu' nu araştırıyor. Deneklere erkek fotoğrafları gösterip yakışıklı olup olmamalarına göre puan vermelerini istiyor. Her fotoğraf için ortalama puan hesaplanıyor. Daha sonra aynı kişilerin fotoğraflarını farklı bir gruba gösteriyor, fakat bu sefer aynı erkek fotoğraflarının yanında güzel kadınlar var. Güzel kadınlarla birlikte gösterilen fotoğraf puanlarının, yalnız gösterilen fotoğraflara göre %30 oranında arttığı görülüyor. Yanında güzel kadın olan erkek daha yakışıklı algılanıyor.

Reklamlarda da bu algı kullanılıyor, farkındaysanız.

Gönül güzeli mi sever, yoksa sevdiğini mi güzel görür? Bu kişiden kişiye değişir belki. Güzellik bir nimet, bu inkâr edilemez.

Tüm bunlara rağmen, sırf dış görünüş için elbette kişi işe alınmaz.

İnsanlığın başından beri bu böyle: İnsanoğlu hep daha güzel ve daha genç görünmenin peşinde olmuştur.

Güzellik ilk anlarda, sevgi için ne kadar önemli? Görselliğin etkisi aşkın kimyasında ne derece etkili? 

Salt güzel ya da yakışıklı diye birisine aşık olunsaydı, tüm erkekler güzel kadınlara; tüm kadınlar yakışıklı erkeklere aşık olurdu. Aşkın, sevginin büyüsü çok farklıdır!

Bir insanı ilk gördüğümüzde, dış güzelliği dikkatimizi çekebilir. Fakat aslolan aurası, yaydığı güzel, olumlu elektrik,!İnsanı tanıdıkça iyi huyu ön plana çıkar.

Güzelliğe göre aşık olunsaydı, yaşlanıp güzellik kaybolduğunda aşklar sıfırlanırdı. 

Aşık Veysel ne güzel demiş;

'Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa!'

Sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte,

Mutlulukla!