'Konya'da yer yerinden oynayacak' sloganıyla lansmanı yapılan Konya Metrosu adeta Konya'da yeri yerinden oynattı...

Günler öncesinden gazeteler, televizyonlar, internet siteleri ve radyolarda 'Konya'da yer yerinden oynayacak' diye yapılan reklamlar Konya'da ve Konyalıda büyük merak uyandırdı.

Hatta bu merak o kadar büyük boyutlara ulaştı ki, Konya Emniyeti bile aldığımız duyumlara göre Konya'da yeri yerinden oynatacak olan bu reklamların peşine düşmüş...

yeryerindenoynayacak.com adlı site kuruldu. Bu sitenin açılışı için belirtilen saat de Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Konya Metrosu projesini açıklayacağı saate denk getirilmişti. Kimse bu ana kadar konunun ne olduğunu bilmiyor, ancak tahminler yürütebiliyordu...

Konya Emniyeti de anlaşılan, Başbakan'ın kürsüye çıktığı saatte neler olacağını merak ederek güvenlik önlemleri çerçevesindeolayın peşine düşmüştü.

Neyse ki korkulan bir durum söz konusu değildi. 

Konya'nın ve Konyalının yıllarca özlemini çektiği, Konya Metrosu için ilk ve en önemli adım atılmıştı...

Başbakan Davutoğlu'nun Konya Metrosu ile ilgili projeyi açıklamasının hemen ardından, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Konya'da adeta yer yerinden oynadı. Medeniyetlerin merkezi, kültür, siyaset, ekonomi, tarım, turizm, eğitim şehri, şehr-ül emin olan Konya, yıllarca hasretini çektiği ve ısrarla istediği Konya Metrosu'na kavuşuyordu.

Konyalı, trafikte artan araç sayısından, yollarda yapılan düzenlemelerden ve biraz da kendisinin vurdumduymazlığındankaynaklanan trafik yoğunluğunun bitirilebilmesi, şehir içi ulaşımın daha derli toplu hale getirilebilmesi için sürekli bir hal çaresi arıyordu.

Kurtuluş reçetesi de apaçık belliydi... Konya metroyu hak ediyordu ve bu şehre metro yakışırdı... 

Ve nihayet şehrin fiziksel anlamdaki en büyük eksikliğini giderecek olan bu dev yatırım için, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ve eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, mevcut Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Bakanlık Müsteşarı Mehmet Hamdi Yıldırım'ın olağanüstü gayretleri ile dev bir adım atılmış oldu. 

Konya, yıllarca avutulmuştu... Konya'da metroyu yapabilecek bir ulaşım altyapısının olmadığından bahsedildi duruldu. Konya'nındüz bir ova olduğu gerçeği göz ardı edildi...

Nüfus yoğunluğu ve toplu ulaşımı kullanma oranları ortaya koyuldu. Konya için metroya lüzum yok mesajları verildi. 

Çünkü, her ne kadar yerel yönetimler seçim beyannamelerinde metroyu yıllarca kullanmış olsalar da bunu yapabilecek güçleri yoktu. Ortaya koyulan gerekçeler de işin bahane kısmıydı. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in, Başbakan Davutoğlu'nun projeyi tanıtmasının hemen ardından mikrofonu alarak, “Yerel yönetimler olarak böylesi büyük bir yatırımı Konya'ya getirebilecek gücümüz yok. Bu konuya Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu önderliğinde Bakanlığımızın el atması ve bu yatırımı Konya'ya kazandıracak olması bizleri mutlu etti”sözleri manidardır...

Şimdi biraz, mesafeleri kısaltacak ve insanları kavuşturacak olan projenin ayrıntılarına bakalım...

Konya'da 2014 nüfus rakamlarına göre 2 milyon 108 bin 808 kişi yaşıyor. Bu rakamın 2023 yılında yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşması öngörülüyor.

Konya'da toplu taşıma ile günlük ortalama 408 bin 415 kişi taşınıyor. Bu rakamın da 2023 yılında 1 milyon 230 bini aşması bekleniyor.

Mevcut şartlarda raylı sistemle yolcuların yüzde 22'sikarayolu ulaşımı ile ise yüzde 78'i taşınıyorken; 2023 için koyulan hedefteraylı sistemle ulaşımın yüzde 63, karayolu ile ulaşımın yüzde 37 oranında olması düşünülüyor. 

Projenin tamamının bitirilmesi için hedeflenen tarih 2030... Bu tarihte Konya şehir merkezinde toplamda 177,5 kilometre uzunluğunda demiryolu ağı oluşturulmuş olacak.

Ancak 2030 uzak tarih algısı oluşturmasın. Projenin ana omurgasını oluşturacak olan ilk aşama için öngörülen tarih 2020'ydi. Ancak lansmanda Başbakan Ahmet Davutoğlu 2 yıl daha geriye çekerek, projenin ilk aşamasının 17 Aralık 2018 tarihinde hizmete açılması temennisinde bulundu. 

Ana omurga olarak tabir edilen Kampüs Ring hattının toplam uzunluğu 44,6 kilometre olacak. Ana omurgaya entegre hatların toplam uzunluğu ise 132,9 kilometre olacak. 

Ana omurgaya entegre olan hatlara bakıldığında ise, üniversitelerin, kamu kurumlarının, seyahat merkezlerinin, sanayi bölgelerinin,hastanelerinturizm ve spor merkezlerinin birbirine bağlandığını görebiliyoruz.

Kampüs-Yeni YHT Garı-Gar-Meram Metro Hattı güzergahındaki önemli duraklara bakıldığında, Selçuk Üniversitesi, Beyhekim Hastaneler Bölgesi, Otogar, 1. Organize Sanayi Bölgesi, Yeni YHT, Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark-Fuar-Alaeddin, Anıt, Konya Gar, Meram Belediyesi gibi şehrin ana hatlarını görebiliyoruz.

Necmettin Erbakan Üniversitesi-Yeni YHT Gar-Meram Ring Metro Hattı'ndaki önemli durak yerleri ise Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Yeni YHT Gar, Mevlana Kültür Merkezi, Meram Belediyesi gibi kültür, eğitim ve sağlık hattını oluşturuyor. 

Ring Metro Hattı transfer merkezleri ile de Kampüs Hattı, TCDD Kuzey, TCDD Güney, Karatay Hattı, Hatip Hattı, Adliye Hattı, Barış Hattı birbirine entegre oluyor.

İstasyonlarda yapılan altgeçitler, sadece raylı sistem kullanıcıları için değil, mevcut yollarda karşıdan karşıya geçişlerde yayalar için güvenli geçiş imkanı sağlıyor. 

Ve son birkaç not daha...

Alaeddin'den Kampüs'e giderken, Konya'dan Ankara'ya gidercesine uzun süren mesafe yarı yarıya azalıyor. Demiryolu ile karayolu birbirinden bağımsız hale geliyor. 

Konya için hayırlı olması temennilerimizle çok uzattığımız yazımızı bitirelim. 

Mesnevi'den: 

“Hocam, nasuh tövbesine sarıl, canla başla buna çalış.”