“Dünya duyarlı insanların omuzları üzerinde yükselecektir.”

Evet, dünya diyorum zira teknoloji sayesinde bizim köye evrilen dünya, içinde yaşayan insanlar ve meydana gelen olayların belli yönlerden hepimizi etkilediği gerçeğini kavramış bulunuyoruz. Birkaç yıl önce kaleme aldığım “Kelebek Etkisi” isimli yazımda da değinmeye çalıştığım üzere dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen bir olay bir başka olayı o da daha başka olayları tetikleyerek kelebeğin kanadından çıkan minik esintiyi giderek büyüyen bir fırtınaya çevirmesi olasıdır.

Size yukarıda belirttiğim kelebeğin kanadından çıkan esintiye örnek teşkil edebilecek bir hadiseden bahsetmek isterim. Konya merkeze bağlı Dumlupınar Ahmet Haşhaş İlköğretim Okulunda geçtiğimiz hafta düzenlenen kermeste çölyak hastalarına özel bir stant açıldı. Bu standın açılışına vesile olan Okul Aile Birliği Başkanı Kamile Aşıroğlu, kızının Sınıf Öğretmeni Selami Kesim ve Okul Müdürü Sayın Hasan Satırlı’dan tam destek almış. 

Standın girişinde sizi üzerinde çölyak hastalığının belirtileri ve hastalığa uygun diyet programına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir broşür karşılıyor.  Hemen içerde glüten içermeyen malzemelerle hazırlanmış ve aynı zamanda göze de hitap eden çeşitli ürünler yer alıyor.  Konya Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sadakatli de hem maddi hem manevi yönden desteğini esirgemiyor. Standa ilgi büyük; gerek okul içinden gerekse okul dışından ve şehrin değişik yerlerinden dernek aracılığıyla haber alan çölyak hastaları ve glüten maddesine karşı hassasiyeti olanlar onları yalnız bırakmıyor. 

Okul Müdürü Hasan Satırlı ile yaptığımız mini sohbette kendisinin Ahmet Haşhaş İlköğretim Okuluna geçtiğimiz yıl atandığını, buna rağmen okulda pek çok yeniliğe imza attıklarını öğrendim. Bunlardan biri de kermesten elde edilen gelirin bir bilim ve teknoloji sınıfı açmak amacıyla kullanılacağıydı.  Kendisini ayrıca engelli öğrencilerin ortak alanları kullanımı konusunda son derece duyarlı bulduğumu belirtmek isterim. Veliler her türlü istek, şikâyet, öneri konusunda kendisine kolaylıkla ulaşabiliyor olmanın yanı sıra taleplerine en kısa zamanda cevap verilmesi hususunda da kendisinden oldukça memnunlar. Umarım böylesi duyarlı yöneticilerin sayısı günden güne artar.

Çölyak ülkemizde adı son yıllarda daha sık duyulmaya başlanan bir hastalık. Teşhisi konmuş hastaların dışında teşhisi konmamış hatta kendisinde hastalığın bulunduğundan bihaber kişilerin varlığından bahsediyor Dernek Başkanı Şerife Sadakatli. Ürünlere ulaşmak hem zor hem de oldukça maliyetli; durum böyle olunca yetkililerden destek beklediklerini her vesileyle tekrarlıyor. Özellikle bazı büyük şehirlerde olduğu gibi Anadolu’muzun kadim başkenti Konya’da da glütensiz ürünleri rahatlıkla temin edebilecekleri yerlerin artmasını istiyor. Uzun süredir yetkililere günlük ekmek üretimi yapan bir fırın açılması konusunu dile getirdiklerini fakat henüz bir sonuca ulaşamadıklarını belirten Sadakatli, bu konudaki taleplerini yineleyerek çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini belirtiyor.

Gayretin önemi herkesçe malum; azimle çabalamanın meyvesinin er geç yeneceğine inancımız sonsuz. Umarım yetkililer böyle özverili çalışmalar karşısında üstlerine düşen vazifeyi yerine getirerek bu inanca ve çabaya destek olurlar.  

“Marifet iltifata tabidir” denir. Bizler insan ve toplum yararını gözeten gönüllü arkadaşların çalışmalarını bu platformdan elimizden geldiğince duyurmaya devam ederek onların yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Umarız yetkililere seslerini duyurabilirler ve müjdeli haberleri yine bu platformdan sizlerle paylaşırız.

Mutlu haftalar…