Gazeteci; olayları ve konuları, kişiler hakkında bilgileri toplayıp derleyerek tarafsız yayınlayan, gazetecilik mesleğini icra eden kişidir. Gazetecinin gerçeğe, belgeye dayalı yazılar yazması gerekir. Demokrasinin merkez kurumlarından birisi olan basın yayın kuruluşlarında çalışan basın mensuplarının oldukça güç koşullar altında çalıştıklarını herkes bilir. Sıcak, soğuk, savaş, doğal afet gibi sıkıntılı günlerde basın iş başındadır. Hedefin bazen basın mensupları olduğu durumları okuyoruz. Türkiye’de birçok yerel ve ulusal medya kuruluşları bulunmaktadır. Toplumun haber alma için kulağıdır, sıkıntısını dile getirmek için de dilidir. Kalemlerini asılsız haber için kullananlar,  birilerini hedef göstererek gazetelerinde bilgi ve düşünce kirliliğine yer veren gazetecilerin varlığını düşünmek dahi istemeyiz. Ancak üzülerek belirtmek gerekir ki bazı basın mensupları meslek etiğini çiğneyebilmektedir.

Çoğalan haber kitlelerinin çeşitliliği, bazı olumsuz durumlara sebebiyet verebilmektedir. İnanıyorum ki sayıları çok olmayan bu meslek anlayışındaki gazeteciler kalemlerini doğrudan yana, haktan yana kullanıp, varsa yanlışlıkları da mertçe, açık sözlülük ve insan haklarına saygı göstererek yazan, saygı duyulan gazetecilerimizin arasında eriyeceklerdir.

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.  1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 

Başta bugünlerde bu mesleği yapmamda bana kapılarını açan kıymetli meslek büyüklerime, Yenigün Gazetesi aileme, Annem Hatice Çağla ve Babam Hasan Çağla’ya, fikirleri ve düşünceleri ile her zaman yanımda olan kardeşim Taha Süleyman Çağla’ya, duaları ve destekleri ile her zaman yanımda olan aile büyüklerime ve yakınlarıma teşekkür ederim.

İnşallah gazetecilik mesleğinde daha güzel yerlerde kıymetli siz büyüklerimden almış olduğum dua ve desteklerle daha iyi yerlerde temsil edeceğim inşallah. Gazeteciler günümüzü düzenlediği program ile erkenden kutlayarak bizleri onurlandıran Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği (KONSİAD) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Aydın ve Yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim.

Gazeteci demek, halkın sesi olabilmek demektir. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde, halkın sesini tarafsızca duyuran tüm gazeteci meslektaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum. Bu düşüncelerle, tüm basın mensubu arkadaşlarımın ve büyüklerimin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum…