Gereğinden fazla ve yanlış güneşlenme sonucu ciltte koyu güneş lekeleri oluşabilir. Yinelenen güneş hasarı ile cilt kurur, kırışır ve nemini kaybetmeye başlar. Cildin bronzluğu sağlıklı görünmesine rağmen, güneşin zararlı ışınlarının sebep olduğu doku hasarı ilerleyen süreçte cildin daha hızlı yaşlanmasına ve güneş lekelerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Yanlış güneşlenme ile ortaya çıkan bu cilt hasarının tedavisi ise oldukça meşakkatlidir.

Güneşten korunmak D vitamini eksikliğine sebep olur mu?

Vücudumuzun temel ihtiyaçlarından D vitamini sentezi yapmak için güneş ışığına ihtiyacınız olduğunu ve çoğu gıdada D vitamini doğal olarak bulunmadığını biliyoruz. Ancak günümüzde D vitamini ile güçlendirilmiş besin ve besin desteklerine ulaşmak mümkün. Böylece, D vitamini sentezi için güneşe destek olabilecek yardımcılara kolayca ulaşılabilmektedir. Tabii ki, açık havada olmak insan ruhunu iyi hissettirir. Günlük egzersiz ve spor aktiviteleri sağlığınız için televizyon izlemekten daha iyidir. Fakat sizde küçük önlemler alarak açık havada kendinizi şımartırken güneşin zararlı etkilerinden korunabilirsiniz.

Güneşin zararlı etkilerini nasıl önleyebilirim?

Güneşten uzak durmak, güneş ışınlarından korunmanın en iyi yoludur, ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda dışarıya çıkarken şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Daima güneş kremi sürün. Dışarıda olduğunuz saatler boyunca 3 saatlik periyotlarda güneş kreminizi tekrarlayın. 
  • Cilt tipinize uygun nemlendirici kullanın. Vitamin C ve Koenzim Q 10 gibi antioksidan içerikli kremler ile tripeptid ve bakır kompleksi içeren kremler kullanın. 
  • A vitamini içerikli besin desteklerinden yararlanın. 
  • Gün ortasında, sabah 11'den akşam 15'e kadar güneşlenmekten kaçının. Güneş yanığına neden olan en tehlikeli ışınlar bu süre zarfında en güçlüdür.
  • Koruyucu giysiler giyin, şapka kullanın ve açık renkli kıyafetler tercih edin.
  • UV ışığını filtreleyen güneş gözlüğü takın.

Var olan güneş lekelerinden nasıl kurtulabilirim?

Oluşmuş cilt lekelerinizin tedavisi için ise şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz:

  • Doğal yağlar: Cilt lekelerinin renginin açılması ve görünürlüğünün azaltılması için geceleri Cold Press kayısı çekirdeği yağı uygularken gündüzleri lekelerin ilerlemesini engellemek için güneşe çıkmadan yarım saat önce bitkisel omega 3 kaynağı Cold Press ceviz yağını ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.
  • Kimyasal peeling: Cilt lekelerinin tedavisinde etkili bir yöntemdir, fakat yazın değil ekim ayından sonra kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda bu yöntem açık tenli kişilerde ve yüzeysel güneş lekelerinde fayda sağlıyor. 
  • PRP, mezoterapi ve lazer: Leke tedavisi için özel olarak hazırlanmış PRP ve mezoterapi solüsyonları, lazer tedavisi ile birlikte uygulandığında çok daha başarılı sonuçlar alınabiliyor.

Yazın son demlerini keyifle ve sağlıkla geçirmeniz dileklerimle.

Referanslar

MATSUDA, Hideaki; NAKAMURA, Shinsuke; KUBO, Michinori. Studies of cuticle drugs from natural sources. II. Inhibitory effects of Prunus plants on melanin biosynthesis. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 1994, 17.10: 1417-1420.

PILKINGTON, Suzanne M., et al. Omega‐3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients. Experimental dermatology, 2011, 20.7: 537-543.

Lim Henry W. Fotoğraf Koruma ve Sun Koruyucu Ajanlar. In: Wolff K, Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest B, Paller AS, Leffell DJ et al, editörler. Fitzpatrick'in Genel Tıp Dermatolojisi. 7. baskı. New York, NY: McGraw Hill Tıp; 2008: Bölüm 223.