Ülkemiz Tarım4.0’a hazır mı sorusu ile bu günkü yazımıza başlayalım.Tarım stratejik bir sektördür. Türkiye artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak ve 2023 yılına kadar tarımsal üretimini iki kat artırmak istediğine göre üretimini ve ürün kalitesini artırmanın yanında ekim öncesi, yetiştirme süresince (hasat öncesi), hasat ve hasat sonrası kayıplarını en aza indirmelidir. Bunun içinde teknoloji kullanımı ve teknolojinin gerektirdiği yeni ürünleri tarımda kullanması gerekmektedir. 

Ülkemizde son yılların istatistiki verilerine göre;

  • Gayri safi milli hasılanın yüzde 7.1’i tarım kaynaklı
  • Çalışan her 5 kişiden biri tarım sektöründe çalışıyor( Tarımla uğraşan nüfus oranı %19)
  • Son 15 yılda tarım alanları yüzde 10 civarında küçüldü
  • Son 15 yılda çiftçi sayısı yüzde 12 azaldı
  • Tarımda çalışan genç nüfus azalmakta, tarım nüfusu yaşlanmaktadır.

Tarım alanlarının azalması birim alandan daha fazla verim alınmasını, tarımla uğraşan nüfusun yaşlanması ise tarımdainsan iş gücü kullanımının azaltılmasını gerektirmektedir. Azalan üretim alanlarından daha fazla verim almak ancak birim alandan daha çok ıslah edilmiş, verimliliği yüksek çeşitlerin yetiştirilmesi ile mümkündür. Yaşlanan nüfusun gençler kadar özveri ile çalışamaması, bazı yerleşim yerlerinde tarım alanlarında çalışacak insan bulamama günümüzün önemli problemlerindendir. Bu zorunluluk tarımda teknoloji kullanımını zorunlu kılan önemli bir unsur haline getirmektedir.

Türkiye’de, Tarım 4.0 uygulamaları ile uğraşmakta olan bazı resmi ve özel kuruluşlar bulunmaktadır. Konya Gıda Tarım Üniversitesi 13.04. 2018 tarihindeöğrencilere ve akademisyenlere açık “ENDÜSTRİ 4.0 BAĞLAMINDA TARIM 4.0” konulu bir Konferansve 14.04.2018 tarihinde de ilgili üst düzey katılımlı “TARIM 4.0 ÇALIŞTAYI”düzenleyerek Konya’da bu işe öncülük etmek istediğini göstermiştir.  Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, ülkemizde tarım sektörünün geleceğini ilgilendiren önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmıştır.Çalıştaya, KGTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır,Mütevelli Heyeti Başkan Vekilleri Ali Konuksever ve Yılmaz Bademli,KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri katılmışlardır. 

Ülkemizin tarım alanında sürdürülebilir, rekabetçi, üstünlük sağlayacak stratejik yol haritasının belirlenmesine katkı sağlamak ve özellikle de Türkiye’de tarım ve gıdanın öncüsü olacak nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için yoğun çalışmalarını sürdüren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) bu çerçevede Endüstri 4.0’ın ülkemizde yaygınlaşması konusunda önemli çalışmaları bulunan ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy 13.04.2018’de ““Tarımda Endüstri 4.0”” konferansında konuşmacı ve ertesi günde Taım 4.0 çalıştayına başkanlık etmiştir.

Çalıştayda; 

  • Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Soyuer "Endüstri 4.0: Fırsatlar ve Riskler’’,
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Dördüncü Sanayi Devrimi Daire Başkanı Hülya Öztoprak Yılmaz Kamunun Çalışmaları,
  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Dayıoğlu "Tarım 4.0: Akıllı Tarım”,
  • Deloitte Danışmanlık Kıdemli Müdürü Aysun Özen Tacer ‘'Tarımda Uçtan Uca İnovasyon: Tarımda Değer Zinciri Bağlamında Güncel Trend ve Örnekler''
  • TarSens, Tarımsal Sensör Sistemleri Kurucu & CEO’su Celil Serhan Tezcan, ‘’Tarım 4.0: Hassas Tarım Sürecinde Yapay Zekânın Yeri ve Tarımın Farklı Platformlarda Geleceği'',
  • Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Zeren, ''Tarım 4.0 Bağlamında Toplum 5.0'',
  • Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Yıldırım "Akıllı Tarım Teknolojilerinin Yaygınlaşmasında İnsan" 

başlıklı sunumları yaptılar.

Gelecekte Tarım 4.0 ile ilgili önemli yol haritasının belirlendiği “Tarım 4.0 Çalıştayı”Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) ve Konya’mız için hayırlı olmasını ümit etmekteyim.(Devam edecek).