Tarım, her topluluk için hayati öneme sahip ve dünyanın üzerinde en çok durduğu konulardan biridir. İnsanoğlu doğumundan ölümüne kadar sürekli gıdaya beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın önemli oranda karşılandığı sektör tarım sektörüdür. Dünyada gelişmiş ülkelerde tarımla uğraşan nüfus az olmasına rağmen, üretim bütün nüfusu besleyecek şekilde planlanmakta ve uygulanmaktadır. Gelişmişlik durumuna göre tarımda nüfus azalır iken teknoloji kullanımının etkisi ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. Teknolojik gelişmeler her alanı etkilediğinden tarım sektörü de etkilenmektedir.Dünyada Endüstri 4.0 hızla yaygınlaşıp ülkeler bu alanda önemli mesafeler almış iken tarım sektöründe de “Tarım 4.0” gündeme gelmiştir. Teknolojik ilerlemeler ve digital verilerin endüstride yoğun kullanımı, bunun sonucu olarak teknolojik ürünlerin tarım sektöründe de kullanımı her geçen gün kendini daha fazla hissettirmektedir. Tarımda verimlik, kazanç ve kaliteyi artırarak üreticinin işlerini kolaylaştıran teknolojiler Endüstri 4.0’la birlikte daha da yaygınlaşır bir hal almıştır. Dünya 4. Sanayi Devrimi’ni hızla benimserken ülkemiz 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde 4. Sanayi Devrimi Daire Başkanlığını kurarak bu yönde önemli bir adım atmıştır.  Endüstri 4.0’ın sonuçlarından olan tarım makine ve ekipmanlarının birbirleriyle etkileşim halinde olması programlanarak tüm üretim sürecinde hız ve verimliliğin kat ve kat artırılması hedeflenmektedir.

Teknolojik gelişmelerintarımsal alanlara entegre edilmesiyle günümüzde insansız traktör kullanımı gibi traktörlerden, ekim ve hasat aletlerine kadar hemen hemen tüm tarım makineleri sensörlerle donatılmakta ve nesnelerin interneti tarım sektörüne de girerek tüm üretim süreci boyunca makinelerin birbirleriyle iletişim halinde olması sağlanmaktadır. Bu teknolojiye sahip makine ve ekipmanlar dijital sensörlerle donatılmış olduğundan çiftçilere hava koşullarını, hangi alanlara ne kadar ve ne tür gübreler atılması gerektiğini, bitkilerin ihtiyacı olan su ve mineralleri ve sulamayı, toprağın durumunu, tahmini hasat zamanını detaylı ve gerçek zamanlı bir şekilde göstererek üreticilerin işlerinin kolaylaştırılması ve verimin geleneksel yöntemlere göre en üst düzeye çıkarılması sağlanabilmektedir. Birbirleriyle iletişim içinde olan ve senkronize çalışan makineler sayesinde iş yükü ve maliyet azalmaktadır. Endüstri 4.0 ‘ın sonuçlarından olan ve bazı büyük şirketlerin Tarım 4.0 olarak adlandırdıkları tarım devrimiyle tarım alanları daha verimli hale gelecek ve bu anlayışın dünyaya yayılmasıyla akıllı insanlar hızlı ve ucuz bir şekilde en kaliteli ürünleri üreteceklerdir. Avrupa ve teknolojiyi kullanan ülkeler bu teknoloji sayesinde zaten verimli olan tarım üretimini ve kalitesini daha da artırarak piyasa hâkimiyetin de söz sahibi olacaklardır.

Sanayide eskiden insan eliyle yapılagelen işlerin büyük bir kısmı bu günlerde bilgisayar programlı makineler tarafından yapılmaktadır. Günümüzde çok kişinin cebinde olan akıllı telefonda olduğu gibiTarım 4.0 de de benzer ekipmanların kullanımı yaygınlaşacak ve bundan kaçış mümkün olmayacaktır. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde “4. Sanayi Devrimi Daire Başkanlığını” kurarak bu yönde adım atmış iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının henüz bu husus da yeni bir yapılanmaya gidemediği görülmektedir. Bu eksikliğin kısa zamanda giderileceğini ümit etmekteyim. Tarımsal üretimde bağımlılığı azaltmak için daha çok ve kaliteli üretmek zorundayız. Artan nüfus dünyada ve ülkemizde tarımla uğraşanları buna zorlamaktadır.Daha fazla ve daha kaliteli üretim pazarda daha fazla pay alacaktır.

Akıllı tarım sistemleriyle tarımla uğraşanlar gelecekte; bulut bağlantılı ve kameralı, mini insansız hava araçlarıyla tüm çiftliği, işletmeyi görüntüleme, dijital sensörlerle nem, sıcaklık gibi doğal ögeleri kontrol edebilme, su ve elektrik gibi kaynakların gereksiz kullanımını önleme, su ve toprak kirliliğinin azaltılması gibi imkânlara sahip olacaktır.  Nesnelerin internetinin tarımda yaygınlaşmasıyla verimlilik de anlamlı bir şekilde artacaktır. İleri teknolojinin tarımda kullanımı ile üreticilerin gelir verefah seviyeleri her geçen gün giderek artması beklenmektedir.  Bu tür teşebbüsler ülkemiz de başlatılmış olup hayırlara vesile olmasını dilerim.(Devam edecek)