Öncelikle Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne getirilen Prof. Dr. Metin Aksoy’u tebrik ediyor, kendisine ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum. Selçuk üniversitesi Konya’nın en eski, köklü ve ana üniversitesidir. Bu güne kadar hizmet eden herkesten Allah razı olsun. Son günlerde basında Selçuk Üniversitesi hayvan hastanesi ile ilgili yazılar çıkmakta ve hayvan hastanesi olarak yapılmış olan mevcut binanın hayvan severler tarafından diş hekimliğine verilmesi kararı “Rektör Metin Hoca’nın doğru yönlendirilmesi” gibi haberler yer almaktadır. Yapılan bu binanın arkasında olan lojmanlarda beş yıl ve kampüste 30 yıl yaşamış biri olarak ben bu tercihin doğru olduğunu düşünenlerdenim. Selçuk üniversitesinin eski rektörlerinin de planları arasında olan halkın gecede gündüzde girmek zorunluluğu olan tıp fakültesi ve diş hekimliğinin öğrenci alanlarından ayrılması fikri vardı. Bu düşünceye belki bu karar bir fırsat olabilir. Üniversitenin güvenliği ve hizmetlerin aksatılmadan her zaman verilebilmesi açısından eğitim alanları ile hizmet alanları (hastaneler, alış veriş merkezi ve sosyal alanlar gibi) ayrılması istenilmekteydi.

Haberlerde “Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinin EAEVE / Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği’ne girmesi için planlanan ve ülkemizin en modern küçük hayvan hastanesi olacak bu bina tamamen pet kliniği olarak planlanmıştır.

Ancak Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy tarafından açılışına günler kala Diş Hekimliği Hastanesine çevrilmiştir, denilmektedir. Yanlıştan dönmekte erdemdir. Lojmanların burnunun dibinde yapılan böyle bir yapı bence yanlış düşünülmüş bir planlama idi, düzeltilmiş oldu. Hayvan severler tarafından istenilen ve Veteriner fakültesince istenilen böyle bir binaya ihtiyaç var mı? Elbette var, ancak yer seçimi iyi yapılmalıdır. Yola yakın Ziraat Fakültesi deneme parsellerine yakın veya arkasında veya farklı giriş çıkışa uygun bir yerde böyle bir bina acilen yapılarak bu hizmet verilmelidir. Yaratılanı yaratandan dolayı severim denilen anlayışa inanan biri olarak elbette insanı da hayvanı da sevmeli ve onlara hizmet eden kurumları kurmalıyız, buna karşı gelinemez.

Selçuk Üniversitesi yerleşke alanı farklı yönlerden giriş çıkışa müsait durumda ve çok geniş alana sahiptir. Kampus alanı 1980’li yıllarda olduğu gibi İstanbul yoluna mahkûm değildir. Yoğun bir yapılaşmanın olduğu Üniversite TOKİ evleri, Beyhekim Mahallesi ve yeni yapılmakta olan TOKİ evleri tarafından da bir veya birkaç ana giriş verilmesi ve üniversite de yeni bazı yerleşimlerin bu girişe göre planlanması hem trafik yoğunluğunun, hem de kazaların önlenmesi ve daha kısa yoldan çok sayıda personel ve hasta yakınlarının kampüse ulaşmalarını sağlayacaktır.

Veteriner Fakültesinin EAEVE / Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği’ne girmesi için planlanan ve ülkemizin en modern küçük hayvan hastanesi olacak bu bina tamamen pet kliniğinin de bu yeni planlanmasının uygun olacağı (düşünülmüşte olabilir)dikkate alınmalı ve acilen yapılmalıdır. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin maddi destekleri de belki bu yapının hızlandırılmasına katkı sağlayabilir.