TRT 1'de yayınlanan Kurşun Harfler isimli program 2004 yılında yaşanan ve 92 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı faciasını göçükte hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve dönemin gazetecilerini dinleyerek, belgesel haline getiriyor
 
TRT 1'de yayınlanan Kurşun Harfler isimli program, 2 Şubat 2004'te yaşanan ve 92 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı faciasını dönemin yakın tanıklarının ağzından dinleyerek, belgesel haline getiriyor. Programı ekibi Zümrüt Apartmanı enkazında görev yapmış gazetecileri de dinleyerek, belgesel programını yapmaya başladı. Programın yapım ve yönetmenliğini Barış Eren, danışmanlığını ise Ahmet Gülşan yapıyor.  Selçuk Seçki ve Tuğer Saygılı da kameraman olarak, belgeselin hazırlanması için gece gündüz çalışıyor. Kurşun Harfler ekibi dün ilk olarak Selçuklu Yayın Grubu Başkanı Mustafa Arslanı, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan'ı ve Konya Televizyonu Haber Müdürü Ali Sait Öge'yi dinledi. Hilton Garden İnn Hotel'de gerçekleşen çekimlerde kamera karşısına geçen Mustafa Arslan, Kerem İşkan ve Ali Sait Öge Zümrüt Apartmanı faciası ile şahit oldukları olayları, çalışma şartlarını ve anılarını anlattı.  Ekip, belgeselin yapımı sırasında Merhaba Gazetesi'nin fotoğraf ve gazete arşivinden de faydalanacak.
 

YEREL BASININ ÖNEMİ BÜYÜK
Belgesel hakkında bilgi veren ve gazetemizin sorularını cevaplayan Program Yapımcısı ve Yönetmeni Barış Eren, programların hazırlanmasında yerel gazetelere büyük önem verdiklerini belirterek, “2004 yılında Konya'da meydana gelen Zümrüt Apartmanı faciasını Merhaba Gazetesi'nin kaleme alışını ve manşetleri taşımasını incelemek istedik. Bunun için Konya'ya geldik. Konya'nın tarihinde kötü bir hatıra olarak kalan Zümrüt faciasını dönemin köklü gazetesi Merhaba Gazetesi'nin arşivinden faydalandık. Dönemin gazetecilerini, günlere şahit olmuş, yakınlarını kaybetmiş ve göçükte görev yapmış gazetecileri dinliyoruz.”
 
 

6 İLDE 6 ÖNEMLİ OLAYI SEÇTİK
Yerel gazetelerin lokal anlamda yaygın gazetelerden daha önemli olduğunu ifade eden Barış Eren, “Yerel gazetelerin ne kadar büyük misyonlar edindiklerini, yüklendikleri görevlerini anlatmak istedik. Çok önemli toplumsal olayların yereldeki küçük hikayelerini yakalamak istedik. 81 ildeki gazetelerden hatırlarda silinmemiş manşetleri istedik.  81 ilden bize yüzlerce manşetler geldi. Her gazeteden 10'ar, 15'er manşetler geldi. Bu manşetler arasında 6 ili seçtik. 6 farklı gazeteden 6 farklı olayı inceledik. Bir bölümde 1968-1980 arasında Çankırı'ya televizyonun gelişini işledik. Diğer bir manşette 1980 öncesi Gaziantep'te yaşanan siyasi olayların liselere ortaokullara inmesini işledik. Kayseri'deki darbelerle parti kapatma dönemini inceledik. 9 aylıkken kolunu kaybetmiş, fakat azmiyle ağzıyla ok atan  milli okçumuz Semra'yın hikayesini belgeselleştirdik.  Zümrüt olayıyla ilgili de Konya'yı ve Merhaba Gazetesi'ni inceledik” dedi.
 

YEREL GAZETELER HALKIN SESİ
Konya'nın yerel basının çok güçlü olduğunu belirten Eren, “Yerel gazeteler her zaman halkı sesi olmuştur. Yaygın basında çıkan bazı haberlerin gerçeklik payı düşük olabiliyor. Fakat yerel gazetelerdeki haberler daha gerçekçi oluyor. Toplumu bilinçlendirmek çok önemli. Yerel gazetelere çok önemli görevler düşüyor. Halkı tanıyan gazeteciler, o halkın gazetecileridir. O halkın sesini yerel gazeteler daha iyi yansıtıyor. Bu belgeselleri hazırlarken, yerel gazetelerin sesi olmaya çalışıyoruz.Seçtiğimiz hikayelerdeki olay kahramanlarını ise o dönemin gazetelerini seçiyoruz” diye konuştu. Bir bölümün hazırlanmasının 4 ayı bulduğunu ifade eden Eren, Şubat ve Mart ayı gibi ise belgesellerin TRT 1'de yayınlanmaya başlayacağını açıkladı.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Editör: TE Bilişim