Sigara paketlerindeki tiryakileri caydırmak ve sigara tüketiminin önüne geçmek için kullanılan caydırıcı fotoğraflara vatandaşlardan ilginç tepkiler gelmeye devam ediyor.

"BAŞINIZA NE GELECEĞİNİ BİLMEDEN Mİ İÇİYORSUNUZ"

Gazeteci Candaş Tolga Işık Twitter hesabından sigara tanık olduğu bir sigara paketi tartışmasını paylaştı. Işık, bir kadının beni kan tutuyor diye paketi değiştirmek istemesiyle büfeci arasında yaşanan tartışmayı şöyle aktardı:

"Üçtür sigara paketindeki fotoğraf tartışmasına denk geliyorum. En son bir kadın 'Beni kan tutuyor' diye paketi değişmesini isteyince büfeci isyan etti: 'Kardeşim fotoğraf mı beğendiricez size? başınıza ne geleceğini bilmeden mi içiyorsunuz bu sigarayı?"

SİGARA PAKETLERİ 5 OCAK'TA DEĞİŞMİŞTİ

5 Ocak 2020 itibarı ile yürürlüğe giren uygulamada sigara paketlerine tek tip düzenleme getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle paketlerin rengi, Pantone 448 C Mat bitişli tek renk olarak belirlendi. Marka, ayırt edici ibare ve diğer zorunlu bilgilerin yazım şekli, rengi, konumu standart hale getirildi, markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri kaldırıldı.

Ayrıca sigara paketlerine sigara içen insanları uyaracak nitelikte aşağıdaki mesajlar yer aldı:

- Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali 2 kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.

- Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

- Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.

- Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.

- Sigara en büyük inme nedenidir.

- Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

- Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.

- Sigara içenler genç yaşta ölür.

Fransa, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden sonra Türkiye de düz ve standart paket uygulamasına geçmiş olacak.

Editör: TE Bilişim