Konya'da Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de tahinli pide. Sade yenildiği gibi üzerine şerbet dökülüp tüketilen tahinli pide, yoğun rağbet görüyor. Vatandaşlar fırınların önünde tahinli pide için uzun kuyruklar oluşturuyor. Tahinli pide yapımını anlatan Örnek Lokantası sahibi Fatih Yemenci, yapımının kolay olmadığını ve lezzetinin verilen emekten geldiğini söyledi.

Üniversite mezunu olmasına rağmen babasından öğrendiği bu mesleğe devam etme kararı aldığını belirten Örnek Lokantası sahibi Fatih Yemenci, "Selçuk Üniversitesi'nden mezun oldum. Ancak ben babam öncülüğünde tahinli pide üretmeyi seçtim. Bir bakıma baba mesleğini tercih ettim diyebilirim. Babam 1973 senesine kadar Kadınhanı'nda tahinli pide yapmış. Daha sonra da Konya'ya gelerek mesleğine burada devam etmiş. Küçüklüğümden beri babamın yanında ona yardımcı oluyordum. Dükkanla yaklaşık olarak 30 senedir iç içeyim. Bu meslek okuduğum okuldan daha cazip geldi" diye konuştu.

'TÜRKİYE GENELİNE PİDE GÖNDERİYORUZ'

Tahinli pidelerinin insanlar tarafından çok sevildiğini belirten Yemenci, "Tahinli pidelerimizi tüm Türkiye geneline gönderiyoruz. Müşterilerimiz bizlere internet ve telefon aracılığı ile ulaşarak siparişlerini veriyorlar. Biz de müşterilerin isteklerine göre kargo aracılığı ile pidelerini gönderiyoruz. Konya'ya gelen müşterilerimiz buradan pide almadan gitmiyorlar. Vatandaşların ilgisinden oldukça memnunuz. Konya'mıza has tahinli pidemizin lezzetli ve tok tutuyor olması da müşterilerimizin ilgisini daha da çok arttırıyor.Kadınhanlı Mehmet Usta Tahinli Pidesi ile Konya ve Türkiye'de son derece  iddialıyız. Başka bir satış noktamız yok. Müşterilerimizin buna dikkat etmesini rica ediyorum" ifadelerini kullandı. Kalite ve lezzetlerini her zaman korumak ve üstüne koymak için çabaladıklarını da dile getirdi. Fiyatlara da değinen Yemenci, "Bu yıl 3'üncü yılımız ve fiyatlarla ilgili bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Sade tahinli pidemizin fiyatı 10 lira. Cevizli tahinli pidemizin fiyatı ise 12,5 lira. Müşterilerimiz  ilave tereyağı, fıstık ve ceviz isterlerse fiyat değişebilir. Her kesimden müşterilerimiz rahatlıkla tüketebilsin diye fiyatlarımızda bu sene de bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz" dedi.

'LEZZETİN SIRRI VERİLEN EMEK'

Her pidenin aynı lezzeti vermeyeceğini, bu işin bir emek işi olduğunu belirten Yemenci, "Tahinli pide bildiğimiz mayalı hamurdan yapılmaktadır. Sade, cevizli ve fıstıklı çeşitlerimiz bulunmaktadır. Yumuşak olması için tahin içerisine de çok cüzi bir miktarda yağ koyuyoruz. Hamurları önce bezeliyoruz. Belirli bir süre dinlendirdikten sonra hamuru tekrar yoğurup ceviz veya fıstık eklemesini ilave ediyoruz. Bunu yaptıktan sonra hamuru kendi özel tepsisine şekil vererek basıyoruz ve üzerine tekrar tahin sürüyoruz. Bir süre bekletip kabarttıktan sonra kendine uygun köz ateşte belirli bir derecede ve kısa süre içerisinde pişiriyoruz. Pişmeden önce hazırlanması ve fırının kıvama gelmesi biraz bizi uğraştırıyor. Tüm bu aşamalarda ise emeğinizi kattığınız zaman ortaya bu mükemmel lezzet çıkıyor" ifadelerinde bulundu.

'TÜM YILA YAYMAK İSTİYORUZ'

Tahinli pidenin sadece Ramazan ayına özgü olmadığını belirten Yemenci, "Konyalılar tahinli pideyi sadece Ramazan ayına özel bir şey olarak görüyor. Açıkçası biz bu durumdan çok fazla memnun değiliz. Tahinli pide Ramazan'da oruçlu olduğumuz için herkesin aklına geliyor fakat biz Ramazan haricinde de her perşembe günü tahinli pidemizi burada üreterek müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimiz tahinli pidemizi sadece Ramazan'a özgü bir şey olarak görmesinler. Canları çektiğinde her Perşembe günü gelerek bizden tahinli pidelerini temin edebilirler" diye konuştu. Amaçlarının tahinli pideyi yıl içine yaymak olduğunu belirten Yemenci, "Geleceğe yönelik en önemli yatırımımız tahinli pideyi sene içerisine yaymak olacaktır. Tahinli pide bir aylık bir iş olduğu için fazla yatırım oluşmuyor. Ancak biz bu işi 12 aya yayabilmeyi başarabilirsek sadece o işe yoğunlaşan bir müessese kurmayı öncelikli olarak hedefliyoruz. İşimizi biraz daha profesyonelleştirip seri üretime geçmek amacını hedefliyoruz. Tahinli pidemizi isteyen çok sayıda market bulunuyor. Buna rağmen imalatımız kısıtlı olduğu için talebe anında cevap vermekte sıkıntı çekiyoruz" ifadelerine yer verdi.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim