Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Selçuklu İlçe Başkanı Ahmet Selim Laleli, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin 2011 yılı ekonomisini değerlendirdi. Türkiye’de güçlü bir muhalefetin olmamasının iktidarın her söylediğinin halk tarafından zorunlu olarak kabullenilmesine yol açtığını dile getiren Ahmet Selim Laleli, “İktidar, rakamsal büyümeleri öne çıkararak insanların gerçeklerle yüzleşmesinin önünü kapatmaktadır. İktidar, kişi başına düşen geliri 2011 yılı sonu itibariyle öngörülen 10 bin 363 dolara çıkarttığını söylerken, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama gelir bugünkü kurlarla 6 bin 390 TL yapmaktadır. Sorarım size çevrenizdeki kaç kişinin evine bir ayda bu kadar para girmektedir” diye konuştu.
Derviş, Fisher ekonomik modelinin uygulandığı AK Parti iktidarında 2002 yılında Türkiye’nin toplam dış borç stokunun 130 milyar dolarken, bunun 87 milyar dolarının kamu, 43 milyar dolarının özel sektör borcu olduğunu belirten Laleli, “Bugün ise sadece özel sektörün dış borcu 202 milyar doları geçmiştir. Kamunun borcunu azalttık derken hakkın nasıl borçlandırıldığından hiç kimse bahsetmemektedir. Borçlanmalar teşvik edilirken mahallemizin imamı, öğretmeni, işçisi, memuru, esnafı, sanayicisi, herkes kredi kartı, taşık, ev, tatil, yılbaşı, bayram ve benzeri kredilerle borçlandırılarak gelecekleri ipotek altına alınmıştır. Halkımıza biçilen rol, bundan sonra gece gündüz durup dinlenmeden çalışıp kredi borcunu ödemektir. Sadece kredi kartlarına 2002 yılında halkımızın toplam borcu 4 milyar TL’yken bu gün 50 milyar TL’yi aşmıştır. İşte bu yüzde 62’si yabancılara satılan bankaların nasıl kâr elde ettiğinin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Ödenemeyen kredilerin bankaları gayrimenkul zengini yaptığına da değinen Ahmet Selim Laleli, “Artık bankalar kredi borçlarından dolayı el konulan ev, arsa, araba, fabrika, dükkan satışları için emlak servisi oluşturmuştur. Hane halkına düşen toplam borç da yine aynı dönemde 3,4 milyar TL’den 110 milyar TL’ye çıkmıştır. Genel Başkanımız Numan Kurtulmuş’un ifadesiyle halkımız küresel sermayeye ve ir avut zadegana kurban edilmiştir. İthalattaki artış ve cari açık da yeni yılda önümüzdeki en büyük sorunlardan biri olarak durmaktadır” dedi.  Komşularla sıfır sorun sloganıyla çıkıp, bugün hepsi ile neredeyse savaşacak duruma gelinildiğini de söyleyen HAS Parti Selçuklu İlçe Başkanı Ahmet Selim Laleli, “2012 yılı bütçesinde sağlık harcamaları 17 milyar TL’den 14 milyar TL’ye düşürülürken, askeri harcamalar artırılarak Emniyet ve MİT’in ödenekleri 36 milyar TL’yi aşmıştır. Ben buradan halkımıza sesleniyorum. İstikrar sürsün sloganının altında yatan gerçekleri görün. Siz borçlanmaya devam etmelisiniz ki, küresel sermaye kazanmalı. HAS Parti iktidara gelecek olursa bu sömürü çarkını durduracaktır. İktidarın tek alternatifi HAS Parti’dir” diyerek sözlerini tamamladı.
ALPER ERTAŞ
Editör: TE Bilişim