Karaduman, süt üreticisinin çaresizlik içinde dişi hayvanını kesmek zorunda kaldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklanan süt prim desteğinin üreticiyi kurtarmaya yetmeyeceğini söyledi. Karaduman süt üreticisinin geçim derdinde, hükümetin ise seçim derdinde olduğunu ifade ederek, “Üretici süt fiyatlarına acil müdahale beklerken, Tarım ve Orman Bakanlığı üreticiye en erken Haziran ayında ödenecek süt prim desteklerini artırdı. Bu yıla ait Temmuz ve Ağustos aylarının süt prim destekleri açıklanmadan 2019'un Ocak, Şubat, Mart aylarına ait süt prim desteklerinin açıklanmasını manidar buluyoruz. Süt üreticisi çaresiz dişi hayvanını kestirirken hükümet seçimi nasıl kurtarırımın derdinde” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2019'un Ocak, Şubat, Mart aylarına ait süt prim desteğini ortalama 10 kuruştan 25 kuruşa yükselttiğini hatırlatan Karaduman, süt üreticisi için süt prim desteklerinin artırılmasını yerinde bulduklarını ancak artan yem maliyetlerinden dolayı süt fiyatlarına acilen müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti. 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılan süt prim desteklerinin süt üreticisine en yakın 2019'un Haziran ayında ödeneceğine dikkat çeken Karaduman, “Yem fiyatlarına her gün zam geliyor. Üretici önünü göremezken, Haziran ayına kadar nasıl dayanacak? Süt prim desteklerini artırarak süt üreticisine ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar" tepkisinde bulundu.

Süt üreticisinin günlerdir Ulusal Süt Konseyi'nin toplanarak süt fiyatlarını artırmasını beklerken Tarım ve Orman Bakanlığı'nın süt prim desteklerini artırmasını iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmediklerini dile getiren Karaduman, şunları kaydetti: “Süt prim desteklerinin yüksek oranda artırılması üretici adına bizi sevindirse de bunun bir seçim yatırımı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü artırılan prim desteklerinden dolayı 2019 yılının ilk üç ayında süt üreticisine toplam 571 milyon lira süt prim desteği ödemesi yapılacak. Pekâlâ, 2019'un diğer 9 ayında süt üreticisine ne kadar süt prim desteği ödenecek? İşte burası büyük bir muamma. Yem fiyatları ve girdi fiyatları sürekli artarken süt üreticimiz 1,4 liradan sattığı sütle nasıl ayakta kalacak? Onun için Ulusal Süt Konseyi toplanarak sanayicinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa süt üreticimiz düşük fiyattan sanayiciye süt satacak, hükümetse düşük fiyattan süt satan ancak ayakta kalabilen üreticiyi 6 ay sonra ödüllendirecek. Böyle bir destek anlayışını kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim