Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) matematik sınavı (LYS-1)ve yabancı dil sınavı (LYS-5) tamamlandı.  Türkiye'nin 81 ilinde ve Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan LYS-1 sınavına, 779 bin 281 aday sınava girmek için başvuru yaparken, LYS-5 sınavına ise 92 bin 370 aday başvuru yaptı. 2 bin 555 binada gerçekleştirilen sınav, tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. Öğrenciler sınavda ter dökerken aileleri de dışarda çocuklarının başarılı bir sonuç alması için dua etti. Sınav bitiminde öğrenciler, soruların geçen yıllarda çıkmış olan sorulara oranla biraz daha zor olduğunu dile getirdi. Sınava giren öğrenciler, "Geçen seneki sorularla bu sene çıkan sorulara bakıldığında zorluk derecesinin arttırıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Lisans Yerleştirme Sınavı matematik sınavına giren Cihangir Yerlikaya geometri sorularında oldukça zorlandığını dile getirdi. Yerlikaya, "Sınavım genel anlamı ile iyi geçti diyebilirim. Soruların zorluk seviyesi bence normaldi. Sınavda beni zorlayan kısım geometri sorularının zorluğu oldu. Geçmiş yıllarda ki sorulara göre geometri biraz daha zorlaştırılmıştı" ifadelerini kullandı. Bir başka üniversite öğrencisi adayı Gülhan Gönültaş sınav ile ilgili, "Sınav benim açımdan güzel geçti. Tabi ki zorlandığım yerler oldu. Geçen yıla göre soruların zorluk derecesi bana göre arttırılmıştı. Özellikle integral sorularında ki zorluk dikkatimi çekti. Ancak başarılı bir sonuç alacağımı düşünüyorum" diye belirtti. Sınav çıkışı ailesi ile değerlendirme yapan Efe Çankırlı, "Sınavın nasıl geçtiğini söylemem gerekirse orta seviyedeydi. Önceki sınavlara baktığımız zaman bu yıl ki sınav soruları oldukça zordu. Geometri soruları açıkçası en zorlandığım noktaydı. Umarım güzel bir sonuç elde edebilirim" diyerek konuştu.

AİLELERİN HEYECANI

Sınava giren üniversite adayları kadar dışarıda onları bekleyen aileler de en az öğrenciler kadar heyecanlı bir bekleyiş içerisindeydi. Çocuklarının başarılı olması için dua eden aileler, "Ortada 12 yıllık bir emek var. Umarız emeklerinin sonucunu alır. Biz ailelerin istediği tek şey evlatlarının başarılı ve mutlu olmasıdır. Elimizden geldiği kadar onların yanında olmaya çalışıyoruz ve devam edeceğiz. Allah emek veren aile ve öğrencilerin emeklerini boşa çıkarmasın" diye konuştu. Çocuklarını sınav stresinin etkilememesi için ellerinden geldiğini yaptığını söyleyen aileler, "Kolay değil. Bir sınav hayatınızı etkiliyor, geleceğinizi etkiliyor. Bu da ister istemez çocuklarımızda bir baskı yaratıyor. Bu baskıyı en aza indirmekte aileleri düşüyor. Kimse çocuğunun kötü yerlerde olmasını istemez. Bu zorlu süreçte emin olun bizler de en az çocuklarımız kadar strese girdik. Onlarla uykusuz kaldık. Şimdi de onlar kadar heyecanla bir an önce sınav sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceğiz" dedi. Sınav esnasında çevrede sessizlik sağlanırken, sınava giren adayların dikkatlerinin dağılmaması için araçlar korna kullanmamaya özen gösterdi.

MUSTAFA ARSLAN

Editör: TE Bilişim