Diyanet İşleri Başkanlığı 2013 yılı umre organizasyonunun, Ramazan ayında normal ve ekonomik turlarla umreye gitmek üzere İl Müftülüğü'ne kayıt yaptıran bayan-erkek tüm umrecilere umre eğitim ve irşat semineri verildi. Hacıveyiszade Camii'nde düzenlenen seminere çok sayıda umreci katıldı. Umrecilere umre vazifesinin önemi hakkında bilgi veren İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Ramazan umresinin diğer umrelerden daha çok sevabı olduğunu belirtti. Peygamberimiz'in de Ramazan umresinin sevabının çok olması ile ilgili hadislerinin bulunduğunu belirten Özbuğday, Ramazan umresi yapanların hac vazifesini yerine getirmiş olan Müslümanlar kadar sevap kazanacağının bildirildiğini söyledi.
UMREYE GİDENLER VAKİTLERİNİ BOŞA GEÇİRMESİN
Kutsal topraklara gidecek olan Müslümanlar'ın kendilerini şanslı saymaları gerektiğini söyleyen. Özbuğday, “Bu fırsat belki de bizlerin eline bir daha geçmeyecek. Elinize geçmiş olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Oraya gitmeyi milyonlarca kişi canı gönülden istiyor. Ama bu bir nasip işidir. Kimilerine nasip olmuyor kimileri de gitmek için zaman bulamıyor. Bu yüzden oraya gidenler kendilerini şanslı saymalılar. Çünkü oralar dünyanın en güzel ve gözde mekanları” dedi. Umre seyaheti sırasında yapılan ibadetlerin de sevabının büyük olduğuna dikkat çeken Özbuğday, “Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)'de o kutsal mekanlarda kılınan namazların diğer yerlerde kılanan namazlardan 100 bin kat daha fazla sevabı olduğunu söylüyor. Bu yüzden orada hiçbir zamanımızı boşa geçirmeyelim. Her zamanımızı dua yaparak ve namaz kılarak geçirelim. Oralar duaların en çok kabul edildiği yerler. Orada saatimizi değil, saniyemizi dahi en iyi şekilde değerlendirelim. Namaz kılarak ve dua yaparak vakitlerimizi değerlendirelim” dedi.
'BİRBİRİMİZİN HAKKINA DİKKAT EDELİM'
Umre ibadetini yerine getiren Müsülümanlar'ın sıkıntılar ile karşılaşabileceklerini belirten Özbuğday, insanların orada birbirlerine karşı, daha saygılı ve hoşgörülü olması gerektiğini hatırlattı. Kalplerin kırılmaması gerektiğini dile getiren Özbuğday, “Müslümanlar narmal zamanda dahi birbirlerinin kalplerini kırmamalıdır. Ancak, umre vazifesini yerine getirmek için o kutsal topraklara giden Müslüman kardeşlerimiz, başkasının kalbini kırmamaya özellikle daha çok dikkat etmelidir. Burada sevgi ve hoşgörüyü bırakmamanız gerekir. Orada yüzbinlerce kişi olacağı için umre ibadetimiz biraz zorlu geçecektir. Fakat bizler onun için Allah'a dua edip, ibadetimizi kolay kılması, doğru ve tam bir şekilde kabul etmesini istemeliyiz. Başka bir ibadetin kolay olması için dua etmeyiz ama, umre ve hac görevlerini yerine getirirken, bu şekilde dua ederiz” ifadelerini kullandı.
İHRAMLI İKEN YASAKLARA DİKKAT EDİN
Konya Merkez Vaizi Burhan Şener ise, umrede yapılması gerekenler hakkında dinleyenleri bilgilendirdi. Umreye gidenlerin ve hac görevini yerine getirenlerin ihramlı iken dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Şener, “Umre her zaman yapılır. Belli günlerde yapılacak diye bir şey yoktur. Ancak, bayram günlerinde yapılmaz. O da bayramın sevincinin ve bereketinin yaşanması içindir. Ancak umre ve  hac vazifesini yerine getirmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bunlardan bir tanesi de ihrama girmek. Bizler ihrama girdiğimiz zaman çok dikkatli olmamız gerekir. Bize helal olan bazı davranışlar, ihramlı iken yasaklamıştır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Bu yasaklar çiğnendiği zaman onların büyüklük ve küçüklüğüne göre cezaları var. Bu cezalarda sadaka vermekten başlayarak, deve veya inekten kurban kesmeye kadar gidiyor” ifadelerini kullanarak, dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim