Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aldığı bu kararla obezitenin önüne geçmek istiyor. Aynı zamanda ekmek israfının da önlenmesi için ekmeğin gramajı düşürülüyor.  Obezite ile mücadele kapsamında ekmekte kullanılan tuz miktarı azaltılıyor. 2012 yılında üretilecek normal ekmeklerde kepek miktarı artırılırken, ekmeğin gramajı da 300 gramdan 250 grama düşürülüyor. Başbakanlık'a gönderilen yönetmelik taslağı, yeni yılda ekmeğin hangi fırından alındığının bilinmesini zorunlu hale getiriyor. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'na ilişkin yönetmelik kapsamında yapılan bazı değişiklikler de, vatandaşın daha sağlıklı ekmek tüketmesinin önünü açacak. Yönetmelik, AB'ye uyumlu, gıda işiyle uğraşan her alandaki mükellefe sorumluluk getiriyor. Yeni sistem piyasa, gözetim, denetim ve izlenebilirlik esasına dayanıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan yetkililer ise "Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyumun sağlanmasının yanı sıra vatandaşın sağlığını destekleyecek önemli bir adım daha atılmış olacak. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile hem vatandaş sağlıklı ekmek tüketecek hem de denetimin bir ayağına katılacak" dedi.
BAKANLIK YERİNDE BİR KARAR ALMIŞTIR
Konya Fırıncılar ve Pideciler Odası Başkanı Vedat Honça, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aldığı bu kararı olumlu bulduklarını belirterek olması gereken bir karar olduğunu söyledi. Aslında ekmek gramajının 50, 100, 150 ve 250 olmasının daha uygun olacağını ancak Bakanlığın taban ekmek gramajını 250 olarak belirlemesinin de güzel bir gelişme olduğunu aktaran Honça,  “Tuz oranının azaltılması da önemlidir. Ancak taze buğday unlarında tuz ihtiyacı artmaktadır. Bu noktada fırıncılar tuz oranını da düzenlemeye göre ayarlayacaklardır. Kepek miktarının arttırılması da önemlidir. Daha önceleri 80 randımanlı unlarda kepek miktarı yerinde olduğu gibi un da kaliteliydi. Fakat son yıllarda buğday kalitesi giderek düştü. Evet, verim artıyor ancak kalite düşüyor. Onun için Bakanlığın bu kararını da olumlu buluyoruz. Aslında Bakanlık dünya gıda kodeksine göre ekmeğin çıkmasını istiyor ve buna göre adımlar atıyor. Attığı adamlarda yerindedir. Çünkü Türk Milleti olarak ekmeği çok fazla tükettiğimizden yediğimiz ekmeğin sağlık açısından da güvenilir olması gerekiyor” dedi.
EKMEK İSRAFININ ASIL NEDENİ UCUZ EKMEKTİR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ün “600 bin kişi Türkiye'de açlık sınırında yaşarken, günlük 5 milyon ekmek çöpe atılıyor” değerlendirmesine de katıldığını aktaran Honça, yeni düzenlemenin en önemli amaçlarından birini de ekmek israfını ortadan kaldırılması olduğunun altını çizdi. İnsanların yiyebileceğinden fazla ekmek aldığını ve bir gün önceki ekmeği de bayatladığı düşüncesiyle çöpe attığını dile getiren Honça, şunları kaydetti: “Vatandaşlar burada yanılıyor. Ekmek bir günde bayatlamaz. Ancak maalesef ekmek tazeliğini kaybetti bayatladı diye ekmekler çöpe atılıyor. Bayatladı düşüncesiyle de ekmeğin yüzde 50’si çöpe gidiyor. İsrafa yol açan asıl önemli nokta Türkiye’de ekmeğin ucuz olmasıdır. Bütçeyi çok fazla etkilemediği gerekçesiyle gereğinden fazla ekmek alınıyor. Yenmeyen ekmekte bir gün sonra çöpe gidiyor. Burada ekmeğin fiyatı artırılsın demiyorum ancak bir israf varsa bununda önüne bir şekilde geçilmeli. Bazen fırınlara insanlar geliyor ve bizden bayat ekmek istiyor. Çünkü adamın 10’dan fazla nüfusu var. Parası taze ekmek almaya yetmediğinden yarı fiyatına bayat ekmek alıyor. Bunları da yaşıyoruz. Onun için insanlar ekmek israfı yaparken çevrelerinde o ekmeği bulamayan insanların da olduğunu düşünsünler.”
HASAN AYHAN
Editör: TE Bilişim