Türkiye Kart, çok fonksiyonlu olması özelliği ile vatandaşın kart yığınları arasında kaybolmasına son verecek. Müzeden metroya, vapurdan uçağa kadar ve bir de kredi kartı olarak kullanılabilecek olan Türkiye Kart uygulaması dünyada yalnız 3-4 ülkenin kullandığı bir sistemle, Türkiye için öncü projelerden biri olacak. Ulaştırma, Denizcilik veHaberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklaması ile beraber gündeme gelen Türkiye Kart uygulaması tüm illerin toplu taşımasında kullanılabilecek. Peki, yapılan açıklama sonra oldukça merak edilen Türkiye Kart nedir? Nasıl alınacak ve hangi alanlarda kullanılacak? İşte, Türkiye Kart uygulamasına ilişkin tüm merak edilenler...

TAKSİDE DOLMUŞTA 'TÜRKİYE KART'

Geniş kullanım yelpazesi ile vatandaşa büyük kolaylıklar sağlamaya gelen Türkiye Kart projesi sayesinde tüm Türkiye genelinde toplu taşımalar için ortak ödeme sistemine geçiliyor. Bunun yanında Ankara ve İstanbul gibi kendine özgü faaliyet gösteren belediyeler bu karta şehircilik uygulamalarını dahil edebilecek. Yapılacak anlaşmalar ile istenirse taksi, dolmuş gibi serbest ulaşım sistemleri de bu uygulamaya dahil edilebilecek. 

Bankacılık, telekomünikasyon, ulaşım ve finans alanında hizmet veren şirketler bir araya gelerek Türkiye Ortak Ödeme Platformu’nu oluşturdu. Platforma üye olan şirketler aracılığıya Türkiye genelinde ortak ödeme sistemine geçiliyor. Sistem ile tüm şehirlerdeki toplu taşıma araçlarında ortak ödeme sistemi geçerli olacak.

HEM KREDİ KARTI HEM ULAŞIM KARTI

Türkiye Kartı tanıtan ve ayrıca kartın kullanım alanlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Arslan,

“Türkiye Kart’ın hizmete girmesi ile vatandaşlarımız hem kredi kartı hem de nakit işlemlerini bu kart ile yapabilecekler. Bankada hesabınız olmasa bile Türkiye Kart’a sahip olduktan sonra cep telefonunuz üzerinden bir başkasına para gönderebileceksiniz. Vatandaş hangi şehre giderse gitsin Türkiye Kart’ı şehrin ulaşım kartı olarak da kullanabilecek. Taksi, dolmuş gibi serbest çalışan esnafın da sisteme girme imkânı bulunacak” diye konuştu.

BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLAYACAK

Türkiye Kart uygulamasının tanıtımını Başbakan Binali Yıldırım'ın yapacağını belirten Bakan Arslan daha sonra kart uygulamasına geçileceğini ifade etti. Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü, 

“Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın yapacağı tanıtım ile hizmeti sunmaya başlayacağız. Şu anda Türkiye Kart’a benzer sistemler dünyada 3-4 ülkede kullanılmaya başlandı. Biz de bu sistemi dünya üzerinde başarıyla kullanan ilk ülkeler arasına gireceğiz” 

TÜRKİYE KART KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Sadece ulaşım alanında değil finansal işlemlerde de kolaylıkla kullanılabilecek olan Türkiye Kart;

-Banka hesabı olmayanlar için cep telefonundan para transferi,

-Her türlü ATM, POS ve e-ticarette kullanım,

-Yurt genelinde ortak ulaşım kartı,

-Müze ve milli park gibi daha birçok alanda kullanım sağlanacak.

TÜRKİYE KART DOLUMU NASIL OLACAK?

Oluşturulan Türkiye Ortak Ödeme Platformu'na üye olan şirketlere ait ATM, şube vb . noktalardan para yatırılabilecek. Bu sayede para akışı kayıt altına alınabilecek. 

Vatandaşa ön ödemeli veya debit özellikli (kartın bağlı olduğu hesapta belli tutarda para tutulması) Türkiye Kart seçenekleri sunulacak.

PTT, tüm kartlar için satış ve dolum merkezi olacak. Türkiye Kart 4.600 PTT noktasından temin edilecek.

Editör: TE Bilişim