Türkeş başkanlık sistemine ne derdi? AK Parti hükümetinin gündeme getirdiği başkanlık sistemi ile alakalı olarak ortaya atılan 'Türkeş yaşasaydı başkanlık sistemini savunurdu' iddialarını Hürriyet'ten Taha Akyol köşesine taşıdı.

Alparslan Türkeş: “Milliyetçi Hareket Partisi’nin yolu, hukukun üstünlüğünü esas alan, çok partili, demokratik, parlamenter, hürriyetçi nizamdır.”Bazı AKP'lilerin, "Türkeş, yaşasaydı başkanlık sistemini savunurdu." şeklinde iddiaları olduğunu hatırlatan Hürriyet'ten Taha Akyol, "Türkeş’le 1982’ye kadar siyaset yapmış biri olarak ben ne diyorum bu konuda?" sorusunun ardından bazı bilgiler paylaştı.

İşte Taha Akyol'un yazısının ilgili bölümü:

1982’ye kadar benim de liderim olan merhum Türkeş’e biraz yakından bakalım. AK Partililer “Türkeş de yaşasaydı başkanlık sistemini savunurdu” diyorlar, böyle derken kendi sistemlerine Türkeş’den kanıt getirmiş oluyorlar.

Evet, Türkeş’in 1970 öncesindeki bazı konuşmalarında “Tek başkan, tek Meclis” fikri vardır.“Tek Meclis”ten kastı, 27 Mayıs’ın kurduğu senatonun kaldırılmasıydı; 12 Eylül’de kaldırıldı zaten. Türkeş’in bu konuşmaları “9 Işık” adıyla kitaplaştırıldığı için sonraki baskılarda da devam etti. Yeni okuyanlar başkanlık sistemini Türkeş’in sürekli savunduğunu zannedebilirler.

Halbuki 30 Mayıs 1976’da TBMM’de yaptığı basın toplantısında parlamenter sistem vurgusu vardır. Sonradan başka konuşmaları da eklenerek 1977’de “Gönül Seferberliğine” adıyla kitaplaştırılan bu konuşmasında Türkeş aynen diyor ki: “Milliyetçi Hareket Partisi’nin yolu, hukukun üstünlüğünü esas alan, çok partili, demokratik, parlamenter, hürriyetçi nizamdır.”

Ondan sonra Türkeş’in hiçbir konuşmasında “başkanlık sistemi” yoktur.

Editör: TE Bilişim