Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından bildiri yayımlandı. 

Bildiride, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının İdlib'de "gerginliği azaltma görev gücü" kapsamında yürüttüğü harekat hakkında Kurul'a bilgi arz edildiği belirtildi.

Suriye'de kalıcı barışı tesis etmek amacıyla Astana mutabakatı çerçevesinde görev yapan unsurların, İdlib çatışmasızlık bölgesindeki görevini başarıyla sürdürdüğü değerlendirmesinde bulunulan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrimeşru IKBY referandumu sonrasında atılan adımlar değerlendirilmiş, alınması öngörülen yeni̇ tedbirler müzakere edilmiştir. Türk hava sahasının IKBY'ye kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın merkezi Irak yönetimince devralınması sürecinin başlatılması, hükümete tavsiye edilmiştir. Bu çerçevede merkezi Irak yönetiminin tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük'te attığı adımlar değerlendirilmiş, Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır. 

Merkezi Irak Yönetimi'nin Kerkük'te yürüttüğü operasyonun, şehrin son dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihi derinliğine uygun şekilde tesisin de sağlamayı amaçlaması hususundaki hassasiyetimiz ve beklentimiz özellikle belirtilmiştir."

AA

Editör: TE Bilişim