Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından inşa edilen ve aralarında dünyanın 5. en uzun tüneli olan Mavi Tünel’in de yer aldığı baraj, gölet ve sulamalardan oluşan tesisler, Başbakan Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 16 Aralık'ta açılacak

Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi olan Konya Ovaları Projesi dahilinde yer alan yüzyılın rüyası Mavi Tünel ve bu tünele su verecek Bağbaşı Barajı’nın yanında Damlapınar Barajı ve Sulaması, Çumra KOS VI 2. Kısım Sulaması, Bozkır Çağlayan Barajı ve Sulaması, Meram Erenkaya Göleti ve Sulamasının da açılışı yapılacak.
Yaklaşık 1 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel’e yıllık ortalama verilecek su miktarı 180 milyon metreküp olacak. Bu su ile Çumra Ovası’ndaki sulama suyu ihtiyacının karşılanması, yeraltı suyunun beslenmesi ve Konya şehrinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacının olan 100 milyon metreküp su karşılanacak.
Göksu Nehri üzerinde inşa edilen baraj ile Göksu Havzası’ndan Konya Kapalı Havzası’na su derive edilecek. 115 metre yüksekliğe ve 205 milyon metreküp depolama hacmine sahip baraj 156 milyon liraya mal oldu.
Göksu’dan Konya Kapalı Havzası'na yılda 414 milyon metreküp su aktaracak 4,2 metre çapında ve 17 bin 34 metre uzunluğundaki 100 yıllık rüya Mavi Tünel ise 234 milyon liraya mâl edildi.
Konya Ovası’nın önemli bir bölümünü sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi; aşırı yeraltı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak ve dolayısıyla proje ile Konya önemli bir su potansiyeline sahip olacak.
KOP kapsamında inşa edilen ve toplam maliyetleri 390 milyon lira olan, dünyanın beşinci uzun tüneli Mavi Tünel ve ona su sağlayacak olan Bağbaşı Barajı’nın açılmasıyla, özellikle tahıl ağırlıklı kuru tarımın yapıldığı Konya’ya, dolayısıyla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacak.
Mavi Tünel ve bu tünele su verecek Bağbaşı Barajı hariç diğer tesislerin yaklaşık maliyeti 98 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu tesislerin de hesaba katılmasıyla Konya’da açılışı yapılacak tesislerin toplam maliyeti yaklaşık 488 milyon TL’yi buldu.
Bu tesislerden Damlapınar Barajı ve Sulaması ile de 10 bin 200 dekar tarım alanına sulama suyu sağlanacak. 26 milyon TL yatırım bedeli olan barajda 10 milyon metreküp su depolanabilecek.
Çumra KOS VI 2. Kısım ile ise yaklaşık 30 milyon TL’ye mal oldu ve bu proje ile 51 bin 600 dekar alanın su ihtiyacı karşılanacak.
Konya’da açılışı yapılacak Bozkır Çağlayan Barajı ve Sulaması 7 bin 130 dekar, Meram Erenkaya Göleti ve Sulaması ise bin 300 dekar tarım alanına sulama suyu sağlayacak. 43 milyon TL yatırım maliyeti olan bu iki tesis ile Bozkır ve Meram ilçelerinde toplam 8 bin 430 dekar alan sulanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 12.12.2012’de açılışını yapacağı 112 tesis listesinde yer alan söz konusu tesisler, Başbakan Erdoğan ile Prof. Dr. Eroğlu tarafından Konya’da 16 Aralık tarihinde açılacak.
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim