Tüketici mahkemelerinde hakkını aramak isteyenlerin önü açılıyor. 400 lirayı bulan dava açma masrafı kaldırılıyor. Bu madde hazırlanan yeni taslağa alınıyor. Tüketici mahkemelerinde ve hakem heyetlerinde dava açma masrafı tamamen ortadan kalkıyor. Yapılacak düzenleme ile 400 liralık dava açma masrafından kurtulacak olan tüketiciler, bundan sonra zarara uğramalarına neden olan şirketleri daha kolay dava edebilecek. Yeni düzenleme en çok, tüketicilerin şikayet nedenlerinin başında gelen bankaları etkileyecek. Bankaların aldığı kredi kartı ücretlerini 300 bine yakın kez hakem heyetlerine taşıyan tüketiciler, masrafsız başvuru sayısında çok daha yüksek sayıda şikayette bulunabilecek. Tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinde gelen ek mesraflar, hakkını yasalarla aramak isteyen tüketicinin yolunu tıkıyordu. Tüketici mahkemelerinde resim ve harç ödemeyen tüketiciler, 6100 sayılı Yasa nedeniyle tebligat, tanık, bilirkişi, keşif gibi kalemlere para ödüyordu.
EN ÇOK BAŞVURU SELÇUKLU HAKEM HEYETİNE
2102'de, 443 bin tüketici hakem heyetlerine gitti.Başvuruların yüzde 59'u, yani 263 bini bankalarla ilgili yapıldı.  Konya'da da 2012 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine çok sayıda başvuru yapıldı. Şikayetlerin büyük bir kısmı da bankalarla ilgili oldu. Son zamanlarda bankaların yanı sıra kapıdan satışlar ve kaplıcalarla ilgili şikayetler de arttı. 2012 yılında Karatay Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine 2 bin 300 şikayet başvurusunda bulunuldu ve bin 600 karar alındı. Alınan kararların büyük bir kısmı ise tüketicinin lehine sonuçlandı.
Selçuklu Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine ise 2012 yılında 6 bin 633 başvuruda bulunuldu. Bu başvuruların 4 bin 407'si sonuçlandı. 3 bin 470 başvuru tüketici lehine, 931 başvuru ise tüketici aleyhine sonuçlandı. Selçuklu Tüketici Hakem Heyetine ise en çok şikayet başvurusu bankalarla ilgili yapıldı. 4 bin 440 başvuru bankalarla ilgili, 484 başvuru ise elektronik eşyalarla ilgili yapıldı.
Meram Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetine ise  bin 257 başvuruda bulunuldu. Başvuruların yüzde 80'si tüketicilerin lehine sonuçlandı. Bankalar en çok, kredi kartı ücretleri, tüketici kredisi masrafları, faiz dışı ücret ve masraflar konusunda şikayet edildi. Yapılacak "sıfır masraf" düzenlemesi ile hakem heyetlerine ve mahkemelere yapılan başvuruların katlanması bekleniyor. Büyük çoğunlukla tüketici lehine sonuçlanan mahkemeler, tüketici lehine içtihat oluşabilecek, bankalar da çok eleştirilen yan ücretleri yeniden düşünmek zorunda kalacak.
HAK ARAMA ÇEKİNGENLİĞİ SON BULACAK
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç,  dava açma aşamasında söz konusu masrafların vatandaşın hak arama mücadelesini engellidiğini belirterek, "Ülkemizde tüketicilerin hak arama konusundaki çekingenlikleri dikkate alındığında bu masraflar, tüketicileri, haklarını aramaktan vazgeçiriyordu. Dava açma aşamasında gider avansı olarak peşin alınan bu ücretler, bilirkişi incelemesi de dahil edildiğinde 400 lirayı buluyor. Pek çok tüketici, gelen bu külfet nedeniyle yargı yolunu kullanmıyordu. Tüketici hükem heyetlerinde de tüketicilerden dosya masrafı alınıyor.Yeni düzenlemeyle vatandaşın hak arama çekingenliği de son bulacak” dedi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Editör: TE Bilişim