TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Zeytin Dalı harekâtını yürüttüğü Afrin’e önceki gece mühimmat ve terörist götüren 30-40 araçlık konvoyda en kritik iki aracın ‘Fırtına obüsleri’ ile vurulması, Türk topçusunun hareket halindeki bir hedefi milimetrik ölçme ve hesap yeteneğini ortaya koydu. 

CİDDİ HESAPLAMA BECERİSİ

Güvenlik kaynakları, hareket halindeki bir hedefin sabit mevziden topla nokta atışı yapılarak vurulmasının ciddi bir hesaplama ve beceri yeteneği istediğine dikkat çekti. Konvoyu vuran Fırtına obüslerinin hangi sınır hattı üzerinde olduğuna dair bilgi paylaşmayan kaynaklar, “Fırtına’nın 40 kilometre menzili var. Her yerden vurabilir” dediler. 

HARP LİTERATÜRÜNDE BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ YOK

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, bölgede tank hendekleri ve mayın kuşakları da bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"PKK'nın elinde güdümlü tanksavar roketleri, güdümlü uçaksavar roketleri ve ağır silahlar var. Üst açı grubuyla alt açı grubuyla yatay atış yapabilen ağır silahlar mevcut. Bunları Mehmetçik'e karşı kullanmaya çalışıyor, Mehmetçik de bunları etkisiz hale getiriyor. Yayınlanan dinamik hedeflerin vurulması görüntüsü, TSK bu tür görüntüleri pek paylaşmaz. Bu işi karasal ateş destek vasıtalarıyla 2 dinamik hedefi aynı anda vurarak yapmayı başarabilmiş bir silahlı kuvvetlerimiz var. Böylesi harp tarihinde yok. Dünyanın hiçbir ordusu şu ana kadar böyle bir görüntüyü servis edemedi. Çok özel bir görüntü, harp literatüründe böyle bir görüntü yok. ABD'liler bu işi AC 130 ve A-10 tank avcısı denilen orta irtifadan uçan uçaklarla yapıyor. Çok yüksek teknoloji istiyor. Burada Mehmetçik dinamik noktaları topçuyla peş peşe vuruyor."

Editör: TE Bilişim