Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 1873 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, harekat kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları devam ediyor.

Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1873 oldu.

İKİ KÖY TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Bafler köyü ile kuzeybatısındaki Maskah köyünü teröristlerden temizledi.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'de biri belde merkezi, 73'ü köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 101 noktayı örgütten kurtardı.  

TERÖR MEVZİLERİ TOPÇU BİRLİKLERİNCE VURULDU

Harekat kapsamında Afrin'in batı ve kuzey kırsalında teröristlere ait mevziler, obüs toplarıyla vuruldu. Sınır hattında askeri helikopter uçuşu gözlemlendi.

Takviye amacıyla gönderilen çok sayıda askeri aracın sınır hattına sevkiyatı da sürdü. Kırıkhan ilçesinde sınır bölgelerine giden tankları durduran 60 yaşındaki Hasan Gök, askerlere içinde dua yazılı cevşen verdi.

TSK TERÖR KONVOYUNU VURDU

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait 30-40 araçtan oluşan ve içinde teröristler ile silah ve mühimmat taşıyan konvoyun, Afrin'in güneydoğusundan şehre yaklaşırken tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu konvoyun şehirden 15 kilometre kadar uzakta olduğu sırada kara ateş destek vasıtalarıyla vurulduğu duyuruldu. Ayrıca açıklamada, "Harekat sırasında yalnızca PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait anılan konvoy hedef alınmış ve her zaman olduğu gibi sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir" ifadesine yer verildi. Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Afrin'e doğru ilerleyen terör örgütü konvoyunu vurmasına ilişkin görüntüler, sosyal medya aracılığıyla paylaşıldı. Vurularak imha edilen konvoyun üzerinden kalkan duman bulutu kameraya yansıdı. Yanan aracın arka arkaya infilak etmesinin, mühimmat yüklü olduğunu kanıtladığı belirtildi. 

MEHMETÇİK TERÖRİSTLERİ MİLLİ ROKETLERLE VURUYOR

Türkiye sınırındaki terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mağaraları imha eden, Afrin hattındaki köyleri ve hakim noktaları terör örgütünün işgalinden kurtaran birlikler, güzergah boyunca köylerde yaşayan sivillere yardım elini uzatırken teröristlere de aman vermiyor.  Harekat kapsamında sınır hattına yerleştirilen roket bataryalarından teröristlerin bulunduğu bölgeler nokta atışlarıyla aralıksız vuruluyor.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda da görev alan roket bataryaları, İHA ve SİHA'lar yardımıyla belirlenen koordinatlara yaklaşık 40 kilometre menzilli milli Sakarya roketlerini ateşliyor. 

TSK'nin vurucu gücü ve sınır güvenliğinin vazgeçilmezi milli roketler, zırhlı birliklerin ve komandoların ilerleyişine destek veriyor. Teröristlerin toplanma bölgeleri ve lojistik üslerini hedef alan roketler, nokta atışlarla ateş desteğini aralıksız sürdürüyor.

En zorlu hava şartlarında dahi atış yapabilen roket bataryaları, 80 saniyede 40 roketi ateşleyebiliyor. Geceleri de kullanılabilme özelliğine sahip roket bataryaları, hedef aldıkları bölgelerde yaklaşık 3 kilometre çapındaki alanda etkili olurken teröristlerin savunma hatlarını yerle bir ediyor. Güvenlik kaynakları, PYD/PKK mensuplarının konuşlandığı alanların büyük titizlikle tespit edildiğini, bu yönde ateş desteği sağlandığını belirterek, roket atışlarının harekata önemli katkı sağladığını bildirdi. 

TSK VE ÖSO, AFRİN'DE 415 KİLOMETREKAREDEN FAZLA ALANI KURTARDI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'de 415 kilometrekare alanda 100 noktayı teröristlerden temizledi. Afrin'de teröristlerin Türkiye ile olan sınır temasının kesilmesine kuzeyden 7, batıdan 7,8 kilometre kaldı. 

TSK ve ÖSO, 20 Ocak'ta başlatılan harekatta Afrin'in kuzey, kuzeydoğu, kuzeybatı, batı ve güneybatı yönlerinden YPG/PKK-DEAŞ terör örgütlerine karşı operasyonlarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında Afrin'de bin 873 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve 415 kilometrekare alanın kurtarıldığını söyledi. TSK ve ÖSO, 415 kilometrekare içerisinde Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 72'si köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 100 noktayı teröristlerden temizledi. 

20 Şubat'ta Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesi ile muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesi birleştirilmiş, Afrin'de teröristlerin Kilis'le olan sınır temasını kesilmişti. 

AA'nın harita alan ölçümlerine göre, sınırın tamamının temizlenmesine kuzeyden 7, batıdan 7,8 kilometre kaldı. TSK ve ÖSO, Hatay'ın Hassa ilçesinin karşısına düşen 7 kilometrelik sınır hattını kurtarmak için Afrin'in kuzeyindeki operasyonlarını sürdürüyor. 

Diğer yandan Afrin'in batısında, Hatay'ın Akpınar köyünün karşısında kalan 7,8 kilometrelik hattın birleşmesi için de harekat devam ediyor. Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle: "Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı, Akanlı, Mikdad ve Ali Racu köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya, Harab Summak, Hantalli, Karababa, Sarı Uşağı ve Rahmanlı köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani, Divan Tahtani, onlara hakim 3 tepe, Mervane, Heygece, Tell Dilur, Bafler, Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan köyleri ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi."

Afrin şehir merkezindeki terör hedeflerini vurabilecek kabiliyete sahip roket bataryalarının önemine işaret eden askeri yetkililer, uzun menzilli atışların başarıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

YERLEŞİM YERLERİNDE HALK EVLERİNE DÖNMEYE BAŞLADI

TSK, terör örgütünden temizlenen yerleşim yerlerinde halkın evlerine dönmeye başladıklarının gözlemlendiğini bildirdi. TSK açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"Zeytin Dalı Harekatı'nın maksatlarından biri de 'Afrin Afrinlilerindir' gerçeğinden hareketle dost ve kardeş bölge halkının, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılarak tekrar evlerine dönmelerini sağlamaktır. Ayrıca teröristlerden arındırılan yerleşim yerlerinde yaşayan halka şu ana kadar ihtiyaç duydukları gerekli tüm insani yardımlar yapılmakta ve halkın harekata olan olumlu yaklaşımı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı sevgisi açıkça görülmektedir.

Terör örgütü sığınaklarını kullanan ve askerlerimize ateş ederken etkisiz hale getirilen teröristlerin sivil kabul edilmesi mümkün değildir.DEAŞ ile mücadele konusunda en ufak bir sapma olmadığı gibi tam aksine söz konusu terör örgütü ile mücadeleye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından diğer ülkelerden çok daha fazla katkı sağlanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında gerçek olmayan fotoğraf ve videolar servis edilerek Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Söz konusu bilgi, fotoğraf, video ve haberlerin gerçek dışı, maksatlı ve ulusal/uluslararası kamuoyunu yanıltmak amacıyla yapıldığı her seferinde sabit delillerle kanıtlanmaktadır."

KOMUTANDAN MÜŞTEREK GÖREV MERKEZİ'NE ZİYARET 

2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Hedefimiz tamamen teröristlerdir, PKK'lı, PYD'li, DEAŞ'lı teröristlerdir. Bölge halkı tamamen dostumuzdur, kardeşimizdir" dedi. Korgeneral Temel, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bir süre önce boşaltılan çadır kentten dönüştürülen İçişleri Bakanlığı Müşterek Görev Merkezi'nin açılışı için düzenlenen törene gelişinde, alanda toplanan özel birliklere hitap etti. "Sizlerle birlikte daha güçlü olduk, daha güçlü olacağız. Devletimizin bütün imkanları bu bölgeye seferber edilmiştir, bundan hiç şüpheniz olmasın" diyen Temel, şunları söyledi: "80 milyonun duası, desteği arkamızdadır. Hedefimiz tamamen teröristlerdir, PKK'lı, PYD'li, DEAŞ'lı teröristlerdir. Bölge halkı tamamen dostumuzdur, kardeşimizdir. Hedefimiz, tekrar ediyorum teröristlerdir. Hiçbirinizin tırnağına taş gelmemesi için her türlü gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz." İsmail Metin Temel, sivillerin emniyetinin harekatın "olmazsa olmazları" arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

PYD/PKK'DAN SOSYAL MEDYA YALANI 

Terör örgütü PYD/PKK destekçileri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı sosyal medyadan karalamak için farklı yer ve zamanlarda çekilen askeri görselleri kullanarak yine montaj yaptı.  Terör örgütü yandaşlarının sosyal medyada paylaştığı, TSK ve Zeytin Dalı Harekatı'nı hedef alan 3 fotoğrafın daha gerçekle ilgisi olmadığı ortaya çıktı. "Türkiye elini Afrin'den çek" etiketiyle paylaşılan fotoğrafın, 28 Şubat 2014'te Şili'de düzenlenen bir gösteride çekildiği tespit edildi.  "Türk ordusu Afrin'de zeytinyağı çaldı" yalanıyla paylaşılan görselin de "Konya'dan Mehmetçiğe bal dopingi" başlıklı habere ait olduğu belirlendi. PYD/PKK yandaşlarının, kara propagandalarında bir kez daha montaja başvurduğu gözlendi. "YPG'nin Türk tankına saldırdığı" yalanıyla servis edilen ve üzerine Türk bayrağı montajlanan yanan tank görselinin ise Suudi Arabistan'da kaydedildiği ortaya kondu. Daha önce de terör örgütü destekçileri, AA'nın Afrin'de stratejik öneme sahip Burseya Dağı'nda çektiği ve harekatın sembolü haline gelen Türk bayraklı asker fotoğrafına da DEAŞ'a ait bir görsel montajlamıştı.

AA 

Editör: TE Bilişim