Ahu Çelik Tencereleri'nin sahibi olan ve geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki evinde hayatını kaybeden Ahmet Hamdi Uçarok, '161 parça çelik tencere seti alana 300 metrekare arsa bedava' kampanyası ile bir döneme damgasını vurmuştu. Arsaları alanlar ise zengin oldu

 

Konya'nın Bozkır ilçesinde doğan bir girişimci ve işadamı olan, bir dönem Konyaspor Başkanlığı da yapan Ahmet Hamdi Uçarok, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da hayatını kaybetmişti.

Konyalıların, İstanbul'un ve Egelilerin çelik tencere karşılığında verdiği arsalar ile tanıdığı ve bildiği Ahmet Hamdi Uçarok, Ahu Çelik Tencere adını verdiği bir çelik tencere fabrikasını da dönemin güç şartlarına rağmen kurmuş ve farklı bir strateji geliştirerek başarılı bir girişime imza atmıştı.

Ahmet Hamdi Uçarok'un Ahu Çelik Tencere adı altında kurduğu şirket, İstanbul'da bulunan fabrikasında çelik tencere üretimi yapıyor, üretilen çelik tencereler uygun fiyatlar ve arsa hediyesi ile birlikte veriliyordu.

Ahmet Hamdi Uçarok'u yakın tanıyan isimler, bu kampanya sayesinde Konya'da, Uşak'ta ve İstanbul'da birçok kişinin zengin olduğunu; ancak bir süre sonra Ahmet Hamdi Uçarok'un da aldatıldığını, arsa devri için verdiği vekaletler yüzünden başına gelmedik kalmadığını söylüyor.  Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Ahmet Hamdi Uçarok, tencere satın alanlara hediye ettiği arsaların devri için verdiği vekaletleri alanlardan bazılarının bu vekaleti kötüye kullanarak hak sahibine arsayı temin etmemeleri üzerine büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmış ve hakkında önemli iddialar ortaya atılmıştı.

161 PARÇA ÇELİK TENCEREYE ARSA

Ahmet Hamdi Uçarok, Ahu Çelik Tencereleri'ni pazarlayabilmek için alışılagelmişin dışında bir reklam ve pazarlama stratejisi geliştirmişti. 1994 yılında başlattığı '161 parça çelik tencere seti alana 300 metrekare arsa bedava' kampanyası ile birlikte o dönemde Bosna Hersek Mahallesi'nden Sarayönü'ne kadar uzanan geniş sahadaki arazilerini parselleyerek tencere seti alanlara vadettiği üzere teslim ediyordu.

1994 yılında kuş uçmaz kervan geçmez bir muhit olan Bosna Hersek Mahallesi, sonradan Selçuk Üniversitesi'nin büyüyüp gelişmesi ile değerlendi. Şehrin yeni cazibe merkezlerinden biri haline geldi. 1990'lı yılların başında Ahmet Hamdi Uçarok'un bu sistemine dahil olarak çelik tencere seti satın alıp bedava 300 metrekare arsa sahibi olanların şimdi aynı bölgede yükselen binalarda ev sahibi oldukları, bir kısmının arsaları birleştirerek kendi kooperatiflerini kurdukları, daha büyük düşünenlerin çelik tencere satın alarak başladıkları süreci zengin olarak sonuçlandırdıkları da söyleniyor.

SADECE KONYA İLE SINIRLI KALMADI

Ahmet Hamdi Uçarok, çelik tencere seti alana arsa bedava kampanyasını İzmir, Uşak, Yalova, Ankara gibi farklı şehirlerde de yürüttü. O dönemde bahsi geçen şehirlerin Konya'daki gibi kenar semtlerinden arsa ve tarla satın alan Ahmet Hamdi Uçarok, bu arsa ve tarlaları çelik tencere seti alanlara hediye ediyordu. Bu sayede çelik tencere satışlarında bir döneme damgasını vuran Ahmet Hamdi Uçarok, işin büyümesi üzerine bazı bölgelerdeki arsa devirlerini vekalet yöntemiyle yapıyordu.

VEKALETİ ALAN, HAK SAHİBİNE VERMEDİ

Vefatından kısa bir süre önce internet üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalına İstanbul'daki evinin kapılarını açan Ahmet Hamdi Uçarok, uzunca süren sessizliğini burada bozmuş ve olayın doğrularını anlatmaya çalışmıştı. Ahmet Hamdi Uçarok, burada yaptığı konuşmada, "Daha önceden temin 300 metrekarelik parsellere böldüğüm arsaları çelik tencere seti alanlara hediye ediyordum. Bunu yaparken de her yere yetişemeyeceğim için güvendiğim insanlara vekalet veriyor, onların devir işlemlerini gerçekleştirmesini sağlıyordum. Uşak ve İzmir bölgesinde çelik tencere seti satışı gerçekleştirdiğim 500'ün üzerinde bir grup bir dernek çatısı altında birleşmiş. Ben arsalarının kendilerine verildiğini sanıyordum. Hakkımda açılan davaların ardından olayın bu hale geldiğini öğrendim. O dönemde hak mağduriyeti yaşamamak ve yaşatmamak için hukuki mücadeleye başladım. Ancak kağıt üzerinde bana vekil olma yetkisi olanların yaptıklarından ben sorumluydum. Arsaları hak sahiplerine teslim etmemişler. Büyük zararlara uğradım. Yeni yatırımlara hazırlanırken, böylesi bir darbeyi aldıktan sonra hak sahiplerinin hakkını verme mücadelesine giriştim. Bir taraftan da kendi hakkımı aramaya çalışıyordum. Beni Uşak'a sokmadılar. Bodrum'da da aynı şekilde arsalar vardı. Ege bölgesinin tamamında aynı şeyler yaşanmış" diyordu.

KAPILARINI YENİGÜN'E AÇMIŞTI

Bir döneme damgasını vuran Ahu Çelik Tencereleri ile bir marka haline gelen Ahmet Hamdi Uçarok, 1994-96 yılları arasında aynı zamanda Konyaspor Başkanlığı görevini de yürütüyordu. Konyaspor'un en renkli başkanlarından biri olan Ahmet Hamdi Uçarok, vefatından çok kısa bir süre önce Yenigün Gazetesi'nin spor dergisi olan Yeşilbeyaz Konya için kapılarını açmıştı. Ahmet Hamdi Uçarok, çelik tencere alana bedava arsa dağıttığı kampanyası ile ilgili mafyayla işbirliği yaptığı iddialarının ardından gözaltına alınmıştı. Cezaevindeyken Konya'da yayın yapan yerel bir gazetenin muhabiri cezaevinde görüşen Ahmet Hamdi Uçarok, komploya kurban edilmek istemediğini ve hakkını sonuna kadar savunacağını söylemişti. Ahmet Hamdi Uçarok, kısa bir süre sonra çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tahliye edilmişti.

HARUN YILMAZ