Türkiye'deki organize sanayi bölgelerini temsil eden OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu)'ün 13. Olağan Genel Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla yapıldı. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Genel Kurul'da OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeliği'nde yeniden yer aldı. Aynı zamanda TOBB adına Genel Kurul'a hitap eden Başkan Kütükcü, sanayisiz büyüme olmayacağını, Türkiye'nin en büyük teminatının güçlü sanayi altyapısı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de sanayiyi geliştirenin de, Anadolu'ya yayanın da OSB'ler olduğunu ifade eden Kütükcü, "Sanayisiz büyüme olmaz. Bunun ne demek olduğunu Almanya ile Yunanistan arasındaki farka bakarak görebiliyoruz. Türkiye'yi tüm bu coğrafyada farklı kılan da sanayi kültürüdür. Güçlü sanayi altyapımız küresel krizde bizim en büyük teminatımızdır. İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurduk. Türkiye'de sanayiyi geliştiren de Anadolu'ya yayan da OSB'lerdir" dedi. Konuşmasında sanayiyi ve ekonomiyi bir üst lige çıkarmak istediklerini belirten Kütükcü, bunun yolunun OSB'leri güçlendirmekten geçtiğini söyledi. Kütükcü, OSB'lerin sanayinin dinamosu olduğunu, Türkiye'nin, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Organize Sanayi Bölgelerinde sorunlar ve sıkıntılar da olduğuna dikkat çeken Kütükcü, tescil edilmiş 303 OSB'de, 5 farklı yönetim yapısı olduğunu, bundan dolayı sanayiciye altyapısı tamamlanmış ucuz yatırım yeri sunma konusunun zaman zaman aksadığını sözlerine ekledi.

Genel Kurul katılımcılarına hitap eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, kriz döneminde dünyada istihdam azalışı yaşanırken Türkiye'nin 6 milyon yeni istihdam yarattığını ifade etti. Bakan Işık, Türkiye'nin son 22 çeyrektir büyüdüğünü kaydederek, "Türkiye'nin büyümesinin altındaki en temel etken sanayi üretimidir. Sanayi üretimi büyüdüğü zaman Türkiye büyüyor. Dolayısıyla Türkiye'yi büyütmenin yolu sanayiyi, üretimi artırmaktır" dedi. Ücretsiz arsa tahsisi süresini 2 yıl daha uzattıklarını anımsatan Işık, OSB'lerde boş parsel kalmasını istemediklerini dile getirdi. OSB'lerdeki doğalgaz sorununa da değinen Işık, "Doğalgaz olmadığı için OSB gelmiyor, OSB olmadığı için doğalgaz gelmiyor. Enerji Bakanımızla oturduk, ciddi bir çalışma yaptık. 22 ilimizdeki 25 OSB'ye BOTAŞ ve Enerji Bakanlığımızla inşallah doğalgazı getireceğiz" dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim