Meram Yaka Yolu üzerinde kuru yemiş satışı yapan Taş Fırın Kuru Yemiş'in sahibi İhsan Erdoğdu, ustasından duyduğu bir sözü kendine ilham alarak farklı bir tarz oluşturdu. Artık nerede ise tarihe karıştı denilecek olan taş fırında kuru yemiş kavurma işini yeniden ortaya çıkaran Erdoğdu, eskiyi yeniden yaşatmaya çalıştığını belirtti. Erdoğdu, "Biz, gelen müşterilerimize taş fırında kuru yemişleri kavurup onun lezzetini sunuyoruz. Benim ustam, 'Oğlum şimdi imalatta ne var. Biz bunları önceden tepsiler ile etliekmek fırınlarına götürerek rica minnet kavurturduk. O şekilde gelen müşterilerimize imalatlarımızı verirdik' demişti. Bu benim kafamda soru işareti bıraktı. Bundan bir buçuk yıl önce de taş fırında kuru yemişleri kavurmaya başladık. Nostalji yaptık" dedi. Ürünlerin taş fırında kavrulmuş olmasından dolayı özel müşterileri olduğunu dile getiren Erdoğdu, "Ürünlerin taş fırında kavrulmasından dolayı oluşan bir lezzeti var. Lezzet olarak bu fark ediliyor. Badem, fıstık, çekirdek, kabak, tuzlu leblebi gibi ürünleri kavuruyoruz. Sadece fırında kavurmamızdan dolayı bizim kendi müşterilerimiz oluştu" diye konuştu.
300'E YAKIN ÜRÜN ÇEŞİDİ VAR
20 yıl öncesine göre Konya'da kuru yemiş çeşitlerinde artış olduğunu ifade eden İhsan Erdoğdu, üretim ve tüketim de artış olduğunu aktardı. Erdoğdu, "Şu anda 300 çeşide yakın ürün satışı yapıyoruz. Bundan 20 sene öncesine baktığımız zaman fındık, fıstık ve leblebi vardı. Ama artık, ürünlerin farklı şekilde imalatları başladı. Bir fıstığın hem tuzlusu hem soslusu, hem de baharatlısı var. Leblebi de aynı şekilde. Tüketime odaklı olarak alternatif ürünler üretilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.
KURUYEMİŞ KÜLTÜRÜ YENİ YENİ OLUŞTU
Konya'da kuru yemiş kültürünün yeni yeni oluşmaya başladığını ifade eden Erdoğdu, Konya kültürüne özel hizmetler yaptıklarını da dile getirdi. Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çetnevir tepsileri hazırlıyoruz. Damadın arkadaşları ile yemesi için hazırlatılıyor. Fındık, fıstık, leblebi, lokum gibi ürünler konuluyor içerisine. Bunun yanında kuruyemiş tüketiminin artması ile birlikte bu ürünler bir sektör haline geldi. Bu kültür artık Konya'da kendine yer buluyor."
MUSTAFA ÖZÇELİK

Editör: TE Bilişim