Buğday ve arpa hasadı sürerken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat müdahale alım fiyatını ve uygulanacak politikayı açıkladı. Buğday rekoltesi en yüksek düzeyde gerçekleşmesinin beklendiği Türkiye'de bu yıl TMO'nun açıkladığı müdahale fiyatında kalite ön plana çıktı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, "Geçen yılın kurak geçmesinden dolayı, buğday fiyatları, serbest piyasada biraz yüksek seyretmişti. Serbest piyasada oluşan fiyatlardan piyasaların olumsuz etkilenmemesini için ise TMO müdahale fiyatı açıklamayarak dengeleri korumuştu. Bu sezon ise iklim şartları hububat tarımı için çok iyi gitmektedir. Buğday ve arpada rekor bir üretim beklenmektedir" dedi.

"TMO'nun 2015 yılı için açıklanmış olduğu 862 TL müdahale fiyatı, iki sezon önce açıklanan müdahale alım fiyatının yüzde 20 üzerinde oluşmuştur. Yıllık TÜFE enflasyonu baz alındığında makul karşılanmıştır" diyen Mustafa Yılmazkart, şunları kaydetti: "Açıklanan fiyata ilave olarak ayrıca, buğdayda ton başına 50 lira prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destekler de veriliyor.  Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday için belirlenen 862 liralık müdahale alım fiyatı, ton başına verilen 127 liralık prim ve diğer desteklerle birlikte 989 TL'ye ulaşmaktadır. 976 TL olan makarnalık buğday müdahale alım fiyatı, desteklerle birlikte üreticiye ton 1.103 TL olarak yansıyacaktır. Arpa fiyatı ise 645 lira olarak açıklanmış, desteklerle birlikte 772 TL'ye ulaşacaktır.

Ülkemizde bir kalite sorunu vardır. Bu konuda epey ilerleme sağlanmış olsa da, sorunun çözümü kaliteli üreten çiftçinin ödüllendirilmesidir. Serbest piyasa yıllardır kaliteli ürüne yüksek değer vermektedir. Bu yıl da TMO protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar açıklanan fiyatın üzerine yüzde 7'ye kadar ilave destek primi vererek konunun önemine işaret etmiştir. Son yıllarda buğday fiyatlarının sürekli düştüğü uluslararası piyasalarda, TMO'nun açıklamış olduğu müdahale alım fiyatı, çiftçinin fiyatla desteklendiğini göstermektedir."

BUĞDAY EKİM ALANLARI AZALIYOR

Türkiye'nin bugün artık 75 milyonu değil en az 85 milyonu besleyen bir ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Yılmazkart, "Bundan 10 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı, giderek azalmış 7,7 milyon hektar civarına düşmüştür. Buna rağmen gerek yeni çeşitlerin ıslahı gerekse yetiştirme tekniklerindeki gelişmeler, ekim nöbeti ilkelerine uyulması vs. nedenler ile birim alan verimi giderek arttığı için, üretim düşüşü yerine artışlar görülmüştür. Ancak gelinen noktada nüfus artışı, göçmen nüfus, artan turist sayısı, dışarıya yapılan yardımlar ve çevremizde yaşananlardan dolayı üretimden düşen ve Türkiye'den gelecek gıdalarla beslenmek durumunda olanlar komşu ülkelerin insanlar ile tüketim öngörülenin çok üzerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle buğday ekim alanlarında sınır değerlere ulaşılmış olup, bunun altına düşen ekim alanları kurak yıllarda üretim yetersizliği sorununun beraberinde getirecektir" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim