Aralarında emekli general, albay, astsubay, polis, doktor, avukat ve hatta fabrika sahiplerinin bile olduğu bin 300 kişinin gözü kulağı şimdilerde, Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya odaklanmış durumda.

18 kişinin şikâyetçi olarak yer aldığı davada, Ekta Et ve Süt Ürenleri AŞ’nin kurucusu Orhan Tatlı ile şirketin muhasebecisi İrfan Alkan sanık durumunda.

Dava dosyasında yer alan belgelere göre Orhan Tatlı, 400 dönüm üzerine kurulu olan 13 bin 550 büyükbaş hayvan kapasiteli büyükbaş hayvan çiftliğini, sisteme yatırılan paralar ve aldığı teşviklerle kurdu.

Tatlı, kapasite olarak Türkiye’nin en büyüklerinden biri konumuna gelen tesiste “Sütbank” adı ile bir sistem oluşturdu. Sisteme dahil olmak için katılımcılara en az 5 inek alma şartı getirildi. İnek başına ise 6 bin TL ücret belirlendi. En az 5 inek parası verene, aylık düzenli süt parası ödemesi yapılacağına dair de sözleşme imzalandı.

BİR YILDA 10 BİN İNEK PARASI

Tatlı’nın kurduğu sistem başlangıçta mütevazi bir biçimde büyüse de 2015 yılına gelindiğinde tam anlamıyla patlama yaşandı. Bir yıl içinde 10 bine yakın inek parası toplandı. Bu da 55 milyon liraya denk bir para anlamına geliyordu.

Ancak, Ocak 2016’da firmadan sisteme para yatıranları tedirgin eden bir ‘bilgilendirme’ mesajı gönderildi. Mesajda, ineklerde hastalık çıktığı bir çok buzağının öldüğü, süt veriminin ise önemli ölçüde düştüğü belirtiliyordu.

Çiftlikte hayvanı bulunan kişiler aldıkları mesaja inanamayarak Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile temas kurdu. Mağdurların aldığı yanıt, çiftlikteki hayvanlarda herhangi bir hastalık ve ölümün olmadığı yönündeydi. 2016 yılında ortaya çıkan bu durum sonrası çiftlikte işler kötüye gitmeye başladı. Bazı alacaklılar çiftliğe karşı haciz işlemi başlattı. Kısa süre içinde dev çiftlik harabeye dönüştü.

MUHASEBECİ İTİRAF ETTİ

Sisteme para yatıran kişilerin bir bölümü savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yürütülen soruşturma kapsamında şirket kurucusu Orhan Tatlı ile, zimmetine 6.5 milyon TL geçirmekle suçlanan muhasebeci İrfan Alkan hakkında dava açıldı. Savcılık iddianamesinde, Tatlı ve Alkan için “Şüpheliler, olayın başından itibaren şikâyetçileri dolandırma kastıyla hareket etti” değerlendirmesi yer aldı. Soruşturma sürecinde ifadesi alınan Orhan Tatlı “Muhasebeci İrfan Alkan, benim haberim olmadan 1.100 sözleşme yapmış: senetlere imza atmış” dedi. Alkan ise ifadesinde, şahsi hesabına yatırılan paraları daha sonra şirketin hesabına aktardığını öne sürerek “Orhan Tatlı başından beri katılımcıları dolandırma amacıyla hareket etti” yönünde ifade verdi.

BAKANLIK DA ŞİKÂYETÇİ OLDU

reğli Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması 29 Ocak’ta görülecek davaya Maliye Hazinesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı müdahil oldu. Şimdilerde atıl haldeki çiftliğin kurulumu sürecinde bakanlıktan da teşvik alındığı kaydediliyor. İki sanık hakkında hazırlanan iddianamede, 39’ar yıldan 140’ar yıla hapis istendi. Öte yandan, hakkında dava açılan Orhan Tatlı’nın Ereğli’deki çiftlikten sonra Niğde’nin Bor ilçesinde yeni bir süt çiftliği kurduğu belirlendi.

EMEKLİ İKRAMİYESİNİ YATIRDI

Emekli astsubay A. Ö. 132 bin lira yatırdı. A. Ö., emekli ikramiyesi ve eşine ait tarlayı satarak sisteme girdiğini belirterek “Hem emeklilik param hem de elimizdeki tarlamız gitti. Param gittiği gibi yıllardır da sorunun çözülmesi için çaba gösteriyorum” dedi. Uzun yıllar yurtdışında işçi olarak çalışan Leyla Görpe ise 82.500 TL’lik yatırım yaptı. Görpe ailesinden farklı kişilerin toplam yatırım tutarının ise 500 bin TL’yi aştığı anlaşıldı.

Editör: TE Bilişim