Ramazan ayına sayılı günler kala  hurmalar tezgâhlardaki yerini aldı. Çeşit çeşit hurmalar Ramazan'ın yaklaşması ile ilgi görmeye başladı. Hurma fiyatları ise 5 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor.

Çumralılar Hurma Pazarı sahibi Fatih Makina, hurma satışlarının her geçen gün arttığını belirtti. Makina, "Mübarek Ramazan Ayı'na çok kısa bir süre kalması dolayısıyla hurma satışlarında bir artış oldu. Hurma çok faydalı ve manevi değeri yüksek bir meyve olduğu için Ramazan sofralarının vaz geçilmezi diyebilirim" diye konuştu. Hurma fiyatlarının geçen yıla oranla çok fazla bir artış göstermediğini belirten Makina, "Hurma fiyatları cinsine ve kalitesine göre değişim gösteriyor. Hurmanın fiyatı 5 liradan başlayarak 10, 15, 25, 35, 40 ve 80 lira olmak üzere değişiyor. Geçen yıl ki fiyatlara değinmek gerekirse gene bu civarlarda seyretmekteydi. Ürünlerimizin hepsi yeni mahsul olmak üzere kesinlikle bayat değillerdir. Zaten bayat hurma kendisini ilk görüşte belli etmektedir" ifadelerini kullandı. En çok Medine ve Tunus hurmalarının tercih edildiğini söyleyen işletme sahibi Makina, "Ürünlerimiz Medine başta olmak üzere Tunus, Ürdün ve İran'dan gelmektedir. Vatandaşlar en çok Medine ve Tunus hurmalarını tercih ediyor. Her keseye uygun hurma çeşitlerini vatandaşlarımızın bulmaları mümkün olmaktadır. Ancak dikkat etmelerinde kesinlikle kendileri ve ailelerinin sağlıkları için önem arz etmektedir. Ürünün nereden geldiğini, ne zaman toplandığını kesinlikle sorsunlar. Bayat ve ya katkı maddesi bulunan hurmalardan kesinlikle uzak dursunlar" diye belirtti.

SUSUZLUĞA ÇARE: HURMA

Hurmanın insan bünyesine olan faydalarına da değinen Makina, "Hurma tam bir lif deposu diyebiliriz. Sindirim zorluğu çeken, hazımsızlık sorunu olan kişilerin kullanmasında fayda var. Hurma vücudu dinç tutuyor. Susuzluğu önleme özelliği taşıyor. Bu yüzden insanlar düzenli olarak hurma kullanmalarında pek çok fayda bulunmaktadır" ifadelerinde bulundu. Hurmaya dünya çapında bir talebin olduğunu da sözlerine ekleyen Çumralılar Hurma Pazarı sahibi Fatih Makina, "Özellikle Medine hurmalarına dünya çapında ilgi büyük olduğunu belirtebiliriz. Başta Çin olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesi de Medine'den hurma ithal etmektedir. Hurmanın faydalarını araştırdıkça insanlar hurma tüketimine de ağırlık vermeye başladı. Müslüman ülkelerin dışında ki ülkelerin de hurmaya rağbet göstermeleri elbette ki fiyatlara yansıdı. Ancak daha önce de dediğim gibi çok fazla bir fiyat artışı oluşmadı. Yüzde 5'lik bir artıştan söz edebiliriz" dedi. Hurmanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Makina, "Hafızanın güçlenmesine katkıda bulunuyor. Kolesterole ve damar sertliğine faydalı olduğu biliniyor. Ayrıca hamileler için doğumu kolaylaştırdığı da kanıtlanmış durumdadır. Ayrıca Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyorlar. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor. Hurma ayrıca şeker hastaları için de çok ideal bir besin olma özelliği taşıyor. Hurma tüketimi kanda ki şekeri arttırmıyor. Kan yapıcı özelliği taşıyor. Dediğim gibi hurmanın faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok" diye belirtti. Makina hurmanın sadece Mübarek Ramazan Ayı'nda değil, diğer zamanlarda da tüketilmesinin insan sağlığı için önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim