Sağlık Memurları Derneği Genel Başkanı Bülent Keskin, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı torba yasaya, ‘sünnet işleminin sadece hekimlerce yapılabileceği’ maddesi eklediğini belirterek, bu düzenlemenin sağlık çalışanlarını ve vatandaşları olumsuz etkileyeceğini açıkladı

Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Memurluğu mesleğine yönelik son dönemde yapmış olduğu düzenlemelerin artık anlaşılmaz bir hal aldığını söyleyenSağlık Memurları Derneği Genel Başkanı Bülent Keskin, “Yapılan yeni düzenleme ile 1928 yılından beri sünnet yapabilme yetkisi bulunan Sağlık Memurlarının elinden bu yetki alınacaktır” dedi. Sünnet işlemini doktorların yanı sıra gerekli eğitimi almış olan sağlık memurlarının da yapabilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, “Sünneti doktorların yanı sıra gerekli eğitimi almış olan sağlıkçıların da yapabilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda eğitimin ve denetim mekanizmasının yeniden düzenlenmesinin doğru olduğuna inanmakla birlikte bu işin içinden sağlık personelini tamamen çıkartma eyleminin doğru bir karar olmadığının altını çiziyoruz” diye konuştu.
TBMM’de görüşülmekte olan tasarının mevcut şekli ile kabul edilmesi halinde hekimlik dışında kalan hiçbir meslek mensubunun sünnet işlemini yağamayacağını hatırlatan Keskin, “Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenleme yapma yetkisi tabiî ki bulunmaktadır. Ancak bu yetki, Sağlık Memurlarının yasal olarak sünnet yapma yetkisinin elinden alınması şeklinde değil de; sertifikasyon, sünnet işleminin yapılacağı yer, kullanılacak malzemeler, aydınlatılmış onam vb. konularda uyulması gereken asgari standartların yükseltilmesi şeklinde olmalıydı” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın özellikle sağlık personeline yönelik yapacağı düzenlemelerde, bu mesleği yapan insanların veya üyesi bulundukları derneklerin görüşünü almamasını da eleştiren Keskin, “Sağlık Bakanlığı tarafından çalışanların fikri dahi alınmadan yapılan düzenlemeler sağlık çalışanları arasında huzursuzluk yaratmakta ve motivasyonu azaltmaktadır” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın son dönemlerde yapmış olduğu ve sağlık çalışanlarının rahatsız olduğu düzenlemeleri Başkan Keskin, şu şekilde sıraladı: “Sağlık Meslek Liselerinin ve Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinde Sağlık Memurluğu Bölümleri’nin Hemşirelik olarak değiştirilmeli. Ardından kamuya yapılan atamalardan Sağlık Memurluğunun çıkartılmalı. Kamu personeli olmak isteyenleri Hemşire olarak görev yapmayı kabul etmeye zorlayarak, Sağlık Memurlarının Hemşire kadrolarına tercihleri alınması ve Hemşire unvanı ile atamalarının yapılmalı. Sağlık Bakanlığı yeniden yapılanma sürecinde 7000 civarında Sağlık Memurunun yapılan resen atamalarla mağdur edilmeli. Son yapılan düzenleme ile 1928 yılından beri sünnet yapabilme yetkisi bulunan Sağlık Memurlarının elinden bu yetkinin de alınmalı.”
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim