Halk arasında yüzyıllardır şifa bulunulduğuna inanılan yerlerden biri de tekkelerdir. Anadolu'da yaygın olan tekkeler bugün çok fazla kullanılmasa da tekkelerin şifa verdiği halk arasında yaygın. Konya'da da iki tekke var ki bugün dahi insanlar tarafından kullanılıyor.

'Süt Tekkesi ve Bulgur Tekkesi' şifa aranılan yerler arasında bulunuyor.

Tekkeler yüzyıllar boyunca Müslümanlar için önemli yerler olmuştur. Selçuklulardan Osmanlı Devletine ve günümüze kadar insanlar, tekkeleri şifahane, ibadethane, dergâh ve eğitim yeri olarak kullanmıştır. Bu nedenle tekkelere Osmanlı Devleti zamanında imam ve müezzin ataması da yapılmıştır. Özellikle toplum arasında tekkeye gidenlerin dileklerinin kabul olduğu, hastaların şifa bulduğu söylentiler nedeniyle insanlar bir umut tekkeye giderek şifa arıyor. Bu tekkelerden ikisi ise Konya'da bulunan Süt Tekkesi ve Bulgur Tekkesi. Süt tekkesine sütü kesilmiş anneler şifa bulmak için giderken, Bulgur Tekkesi'ne ise vücudunda halk arasında 'bulgurcuk' denilen hastalığa yakalanmış insanlar şifa bulmak için gidiyor.

"Süt Tekkesi'ne genellikle sütü kesilmiş anneler gitmektedir. Halk arasında burada şifa bulunduğu sınanarak inanılmıştır" diyen Sanat Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, "Tekke'de dua ederek şifa bulan anneler, böylece çocuklarının süt ihtiyacını karşılıyorlar.  Bulgur Tekkesi de halk arasında şifa bulunduğu sınanan yerlerdendir. Vücutta alerji gibi hastalığı olan veya halk arasında 'Bulgurcuk' denilen hastalığa yakalınmış insanların şifa bulmak için gittiği yerdir. Burada dua edildikten sonra dua eden hoca ağzında ıslattığı bulguru hastanın vücuduna püskürterek ve hastanın şifa bulduğu söylenir. Bu tekkeler halk arasında bir inanç yeridir" ifadelerini kullandı.

Tekkelerin kuruluş tarihi hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Öğretmenliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, eski adliye binasının arkasında bulunan Süt Tekesi'nin Ferhuniye gibi farklı adlarla anıldığını söyledi. Küçükdağ, "Tekke birçok defa yıkılıp yapılmıştır. Şuanda ise tekkenin mescit ve türbe bölümü ayaktadır" dedi. Aziziye Camii'nin yanında bulunan Demirciler Çarşısı içindeki Bulgur Tekkesi'nden de bahseden Küçükdağ, tekkenin Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapıldığını söyledi. Tekkenin Osmanlı döneminde zaviye olarak kullanıldığını aktaran Küçükdağ, "Tekke Karamanoğulları zamanında zaviye olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde de zaviye olarak işlevini sürdürmüş olmalıdır. Tekkeye 1843'te imam ve müezzin ataması da yapılmıştır" dedi.

HASAN AYHAN

Editör: TE Bilişim