Hz. Mevlana’nın şehri Konya 7-17 Aralık tarihleri arasında yerli ve yabancı yüz binlerce turisti misafir etti. Hz. Mevlana’nın ‘Gel, ne olursan ol yine gel’ sözüne kulak verenler Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen birbirinden farklı organizasyonlara katıldı. Vuslat dönemini en verimli şekliyle değerlendirme gayretinde olan Konya ise, tüm kurum ve kuruluşlarıyla misafirlerini en iyi şekilde ağırlayıp, Konya’dan memnun bir şekilde ayrılmalarını sağladı. Konya’da hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle Hz. Mevlana, Sema ile birçok konuda bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Gerçekleştiren etkinliklere katılım yoğun oldu.  Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma (Şeb-i Arus) Törenleri’ni  Konya Turizm ve İş Dünyasını Geliştirme Derneği (TURİDER) Başkanı Seda Kuşvuran ve Turizmci Mustafa Ulu Yenigün Gazetesine değerlendirdi.

ŞEHİR OLARAK 10 GÜNE ODAKLANMALIYIZ

Konya’da 7-17 Aralık tarihleri arasında güzel etkinler yapıldığına ancak, Konya’nın tam olarak turizm pazarlamasına hakim olamadığı için törenlere ilginin ilk 7 gün az olduğuna dikkat çeken Konya Turizm ve İş Dünyasını Geliştirme Derneği (TURİDER) Başkanı Seda Kuşvuran,

“Her sene olduğu gibi 7-17 Aralık tarihleri arası arasında Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma (Şeb-i Arus) Törenleri olarak kutlandı. Hafta boyunca güzel etkinlikler yapıldı. Ancak 7-17 Aralık tarihleri arasında şehrin daha dolu olması gerekirken, sadece son üç gün şehirde bir yoğunluk vardı. Konya’da son üç gün Hz. Mevlana’yı anma törenlerin yapıldığı şehir genelinde belli oldu. Ama 10 gün içerisinde kalan 7 gün atıl olarak geçti. Son üç günde otellerin doluluk oranları ise oldukça iyiydi. Geçtiğimiz yıllara oranla etkinliklerin özellikle son iki yılda daha etkili bir boyuta ulaştığına şahidiz. Ancak etkinlikler 10 güne yayıldıysa, şehirdeki Mevlana rüzgarı da 10 gün boyunca esmelidir. Bunun için reklam ve pazarlama boyutu önemli ama yeterli değildir. Şehrin bir bütün olarak bu 10 güne odaklanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

TURİZM PAZARINDA HAKİMİYTEMİZ ARTMALI

10 güne yayılan etkinliklerin özellikle son 3 gününde yoğunluk yaşanıyor olmasına karşılık ilk 7 günün atıl geçmesinde en büyük nedenin Konya’nın tam olarak turizm pazarına hakim olamaması olduğunu dile getiren TURİDER Başkanı Seda Kuşvuran, Konya’nın doğru bir satış ve pazarlama projesi yok.  Hz. Mevlana ‘Gel gel yine gel, ne olursan ol yine gel. Yüz kere eğer tövbeni kırsan yine gel’ dizeleriyle, insanları dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden birlik olmaya, kardeş olmaya, barışa ve hoşgörüye çağırıyor. Mevlana, 13. yüzyılda yaşamış olmasına rağmen eserleri ve düşünceleri çağları aşmış, merhameti ve koşulsuz insan sevgisiyle sadece İslam alemini değil, diğer dinlerdeki insanları da kendine hayran bırakmıştır. 13. yüzyıldan günümüze uzanan ve tüm insanlığa ışık tutan mesajlarıyla kalplerimize sevgi tohumları eken, gönüller sultanı Hz. Mevlana’yı 745. Vuslat yıldönümünde saygı ve rahmetle anarken, eserlerinin ve öğretilerinin ülkemize ve tüm insanlığa birlik, sevgi ve barış getirmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.

TANITIM EKSİKLİĞİ VAR

Rıza Turizm Genel Müdürü Mustafa Ulu ise, 7-17 Aralık tarihleri arasında Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma (Şeb-i Arus) Törenlerinde tanıtım eksikliği olduğuna dikkat çekerek,

“Şeb-i Arus’un artık uluslararası bir yere oturması gerekiyor. Yurtdışında Hz. Mevlana ve Mevleviliği bilen birçok kişi var. Yine yurtdışında Hz. Mevlana’yı ve mesajlarını bilen çok iyi insanlar var. Onun için yurtdışında hatırlatıcı reklamlar verilmesi gerekiyor.  Yine yurtdışında önemli şehirlerde İran, Almanya gibi ülkelerde bulunan bilbordlara reklamlar girilmesi gerekiyor. Burada bulunan tur operatörleri ile görüşülmesi gerekiyor.  Konya dışında Ankara, İstanbul ve İzmir’de ‘Şeb-i Arus biletlerini aldınız mı?, Şeb-i Arus’a hazır mısınız?’ tarzındaki reklam çalışmalarıyla insanlara Vuslat vaktinin geldiği hatırlatılmalı. Bununla da sınırlı kalmayarak, Konya’nın sadece Hz. Mevlana’dan ibaret olmadığı gerçeğinden hareketle Mevlana üzerinden Konya’yı tüm yönleriyle tanıtacak çalışmalara imza atmak gerekir” diye konuştu. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA